Състоя се премиерата на филма "Светът е "Берое"

На 14 ноември в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора се състоя премиерната прожекция на филма „Светът е "Берое“, посветен на 100-годишнината на футбола в града. Това е заключителното събитие от програмата на Община Стара Загора по отбелязване на юбилея.

Документалният филм е създаден от продуцентската къща „Файв стар медия“ по поръчка на Община Стара Загора. Той обхваща историята на организирания футбол в града, от първите подавания с парцалена топка в района на жп гарата, сформирането на първия футболен клуб в града през 1916 г., през построяването на стадиона под Аязмото, наричан от феновете Храмът... Филмът проследява футболните триумфи, победи и разочарования, превратностите в развитието на футболния тим през годините. Сменят се имената на клуба, сменя се политическия строй, но неизменна и непомръкваща през цялото това време остава любовта на старозагорци към любимата игра и към отбора на Стара Загора "Берое".

За създаването и производството на филма помогнаха Регионален исторически музей - Стара Загора, Държавна опера – Стара Загора, Драматичен театър „Гео Милев“, Железопътна гара – Стара Загора, ПФК „Берое“, СНЦ „Национален фенклуб Берое – Стара Загора“, екипът на "Инфоз" и още много старозагорци. Режисьор и сценарист е Степан Поляков, а главен оператор е Момчил Александров. Във филма със свои спомени участват легендарни футболисти на „Берое“, деца от Детско-юношеската школа, фенове на отбора и артисти от Държавна опера – Стара Загора.

Продължителността на филма е един час и две минути.

В залата при представянето на филма присъстваха хора от общинското ръководство, Управителния съвет на ПФК "Берое", бивши и настоящи играчи, треньори, фенове и журналисти. Присъства и целият снимачен екип. Приветствие към зрителите направи зам.-кмет Красимира Чахова, в чиито ресор са спорта и туризма. Тя припомни поредицата от събития, с които Община Стара Загора отбеляза юбилея, сред които са издаването на книгата "Берое - 100 години футбол" на български и на англиски език, фотоизложбата в центъра на града, постановката на Държавна опера – Стара Загора „Аида“, представена на стадион "Берое".

„Мисля, че по подобаващ начин успяхме да отбележим този знаменателен юбилей“ - коментира Красимира Чахова.

Премиерата на филма „Светът е "Берое“ в интернет с излъчване „на живо“ беше в официалния профил на „Берое“ във Facebook със символичното начало от 19:16 часа. Веднага след това филмът е показан и в официалния клубен сайт, както и в популярните мрежи за видеосподеляне.

Премиера на филма "Светът е "Берое"

www.infoz.bg

Можете да следите съдържанието на сайта чрез нашите социални канали:


Telegram каналКанала ни в Telegram

Х каналЕмисията в Х

facebook канал навини Стара ЗагораСтраницата ни във Facebook

viber Стара ЗагораКанала ни във Viber