Балетна вечер в Старозагорската опера

Балетна вечер в Старозагорската опера

Балетът на Русенската опера участва в 47-ото издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство (ФОБИ) на 1 декември от 19:00 часа на сцената на Държавна опера - Стара Загора. Той ще представи пред старозагорска публика избрани класически миниатюри и фрагменти от емблематични творби.

Сред загласията са: Pas des quatres и „Маркитанка” от Чезаре Пуни, "Па де троа" от „Пахита” на Лудвиг Минкус, "Па де дьо" от „Корсар” на Адолф Адам, а във втората част на балетната вечер ще представи своята най-нова балетна продукция „Годишните времена“ от Вивалди.

Хореографията е на именития румънския танцьор и хореограф Павел Ротару, който създава един неокласически фееричен спектакъл върху красивата музика на Антонио Вивалди „Зима“, „Пролет“, „Лято“, „Есен“. Костюмите са на Първолета Иванова – Летиция.

В балетната вечер участват солисти и кордебалет на Държавна опера - Русе: Весела Василева, Ирена Барбукова, Станислава Караджова-Пенчева, Моника Илиева, Павел Кирчев, Жаклин Драганова, Зорница Петрова, Стоян Фъртунов, Беатрис Ралева, Антон Иванов, Детелина Кремакова, Никол Джиброва, Мария Петрова, Анджелика Добрева и други.

Павел Ротару е възпитаник на Хореографското училище „Агрипина Ваганова“ в Санкт Петербург. Дългогодишен премиер солист е на балета на Националната опера в Букурещ. Гостува в Европа и Русия като солист в съставите на различни трупи. По покана на Алисия Алонсо участва в националния балетен фестивал в Куба. В продължение на 20 години е преподавател в Атланта – САЩ (1985 - 2005). Неговата работа като хореограф получава признание на Фестивала във Финландия през 1979 г., когато е отличен за съвременен танц.

www.infoz.bg

Коронавирус

coronavirus 2020 Google                                 Worldometers
mini maritsa iztok

На подобна тема

Най-четеното от последните дни