Проходът Шипка ще бъде затворен при влошаване на времето

Готовността за снежната зима и превантивните мерки, които трябва да се предприемат, предвид очакваната усложнена пътна обстановка, бяха обсъдени на заседание на Областния кризисен щаб в Стара Загора.

Той беше свикан от областния управител на Стара Загора Георги Ранов, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация. В заседанието участваха двамата зам.-областни управители Димитър Драчев и Христо Чаушев, директорът на Областно пътно управление Илия Златев, директорът на ОД на МВР старши комисар Николай Кирков, представители на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", ЕVN и фирмите, които почистват пътищата на територията на Старозагорска област.

Областен кризисен щабОт ранния следобед на 5 януари преди проходите Шипка и Хаинбоаз има поставени полицейски патрули, които ще спират преминаването на тежкотоварните автомобили, ако обстановката се влоши. През прохода Шипка е забранено движението на МПС, предназначени за превоз на товари с технически допустима максимална маса над 12 тона от категория N3, както и тегленето на ремаркета и полуремаркета с технически допустима максимална маса над 10 тона от категория О4. Забраната е в сила до 31 март 2017 г. При тежки метеорологични условия проходът ще бъде затворен за всякакви автомобили, за да се предотврати закъсването на коли в него. За почистването на прохода са осигурени 2 роторни снегорина. В момента за двата прохода се извозват още пясък и сол. Оширява се шосето през Шипка, защото там има натрупан 80 см сняг. Ако ситуацията не се усложни много, проходът Хаинбоаз няма да бъде затварян.

Магистралите „Тракия” и „Марица”, в участъците, които са в Старозагорска област, ще бъдат почиствани от 14 машини – 10 за „Тракия” и 4 за „Марица”. Задължително почистващите фирми ще извършат превантивна обработка на пътищата преди започване на обилните снеговалежи, за да се създаде необходимата за по-безопасно шофиране „подложка”.

Почистващите фирми гарантираха, че са обезпечени с достатъчно техника, за да реагират на тежките зимни условия. Има осигурени и два влекача, които евентуално да изтеглят закъсали по пътищата коли и камиони, както и 2 щайера, в които са поставени одеяла.

От електроразпределителното дружество EVN също увериха, че са готови за очакваното влошаване на времето. Екипите са оборудвани с необходимата техника. При усложняване на ситуацията, незабавно ще бъде свикан кризисният щаб и ще бъдат извикани на помощ екипи от съседни области.

От Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" ще уведомят всички хижари в района на Бузлуджа и Шипка, че е желателно туристите да напуснат хижите най-късно до утре следобед, защото в противен случай едва ли ще могат да бъдат изведени оттам преди понеделник-вторник, следващата седмица.

Има готовност болните на хемодиализа, които не са от Старозагорска община, да бъдат хоспитализирани най-късно до утре вечер, за да не се налага извозването им до болницата в лошото време.

От ОД на МВР и останалите институции призовават гражданите да не подават лъжливи сигнали за бедствени ситуации на телефон 112. За съжаление практиката показва, че такива сигнали не са изключение при тежка метеорологична обстановка. Заради тях техника и човешки усилия се съсредоточават на грешни места, а други невралгични райони остават оголени. От МВР напомнят, че подателите на фалшиви сигнали подлежат на административни наказания и глоби.

Участниците в заседанието призоваха също да се избягва пътуването през следващите три дни, освен ако то не е крайно наложително.

От Агенция "Пътна инфраструктура" обобщиха, че най-сериозни валежи, според прогнозата на БАН, се очакват в Северна България и по-специално в североизточната част на страната. Там е възможна покривка от около 50 сантиметра в комбинация със северни ветрове, достигащи скорост 20 метра в секунда. Заради това са направени проверки на всичките 350 опорни пункта, на които са локализирани снегопочистващите машини и няколко часа преди очаквания валеж ще бъдат разположени на 650 точки за изчакване, за да могат да реагират веднага. Общо са осигурени над 3000 почистващи машини. Голяма част от първокласната мрежа и магистралите ще бъдат обработени още тази нощ срещу заледявания. Инж. Георги Златев от Агенция "Пътна инфраструктура" заяви, че ако прогнозата за силни ветрове и навявания се потвърди и се стигне до навявания над един метър и видимост под 10 метра, пътищата ще бъдат затваряни, особено третокласните, които свързват малките населени места. Той препоръча в дните петък и събота да не се предприемат пътувания в Североизточна България, освен, ако това не е належащо. В никакъв случай водачите да не нарушават указанията на органите на реда и да не шофират в затворени участъци, каза той след заседание на Националния кризисен щаб, ръководен от министъра на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова.

www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема