Собствениците на земи в „Бедечка” ще отстояват правата си до край

Не искаме да продаваме земите си в квартал „Бедечка”, нито да бъдат отчуждавани, а да строим върху тях. Ще отстояваме правата върху собствеността си, ако се наложи по съдебен път и извън България. Това заяви на пресконференция Росица Джамбазова по повод предстоящия местен референдум на 18 юни.

referendum bedechka obshtina 02На него старозагорци трябва да решат дали частните, незастроени терени да бъдат отчуждени, и на тяхно място да се изгради парк.  „Ако се вземе решение да бъде изграден парк, за отчуждаването на земите на данъкоплатците ще им струва около 60 – 70 млн. лева, а самото изграждане на зелената площ – 24 – 25 млн. лева. За поддържането му годишно ще са необходими около 1 млн. лева” – каза собственичката на земя в „Бедечка” Росица Джамбазова.

Тя уточни, че ако бъде направен квартал, Община Стара Загора има задължение да изгради улици, тротоари и улично осветление, и то поетапно, а не за една година. Освен това, от данъци годишно ще постъпват в бюджета около 1,2 млн. лева. „Подземната инфраструктура не е ангажимент на Общината. Така че старозагорци да си направят извод кое, колко ще им струва. Призовавам ги да гласуват с „НЕ” на референдума, за да се спази чл. 17 от Конституцията на България, който регламентира неприкосновеността на частната собственост” – добави Джамбазова.

Васил Петров – наследник на земя в „Бедечка” увери, че радетелите на каузата теренът да стане парк, спекулират с унищожаването на ценни дървесни видове.

„Всички иглолистни видове и чинари ще бъдат запазени, ще има изградени 15-метрови зелени ивици и детски атракциони, тъй като собствениците дарихме на Общината 22% от земите в терена. Освен това, сме длъжни да застроим 40% от собствените терени, а останалите 60% да бъдат зелени площи” – обясни Васил Петров.

Росица Джамбазова нарече защитниците на „Бедечка”: ”Еко рекетьори, които не се съобразяват с българските закони и с решенията на съдилищата”. „Зад тях стои група лобисти, които искат се изгради парк и затова се стигна до решението на провеждане на местен референдум” – коментира още Джамбазова, като отказа да назове конкретни имена, за да подкрепи с факти твърдението си.

Венета Асенова | www.infoz.bg

 

bedechka stara zagora referendum