Емил Христов: Предлагам градивен диалог по темата „Бедечка“

Председателят на Общински съвет - Стара Загора Емил Христов излезе с позиция относно реакцията на старозагорския народен представител от Реформаторския блок и представители на Движение "България на гражданите" по казуса "Бедечка".

www.infoz.bg публикува целия текст без редакторска намеса.

Съвсем предизборно представители на Реформаторския блок, в лицето на народния представител Димитър Танев и в частност на Движение "България на гражданите" – област Стара Загора, демонстрираха политическа активност преди предстоящата на 29 септември сесия на Общинския съвет в Стара Загора. Тонът и съдържанието на разпространената от тях до медиите декларация, означава не само пренебрегване, но и непознаване на работата на Общинския съвет.

emil hristov stara zagoraСчитам за нужно да направя някои уточнения в интерес на истината. На кръглата маса инициирана през миналата година от Реформаторския блок в Народното събрание по казуса „Бедечка“, учудващо не бе поканен представител на Общински съвет – Стара Загора, при положение, че навсякъде се изтъква решаващата му и важна роля. Защо след като „основната отговорност е на Общински съвет - Стара Загора“, а нищо не зависи от останалите институции, той бе пренебрегнат?
Намеква се, че мнозинството в Общинския съвет може да „бламира кмета по познатата вече схема“. Вероятно от непознаване на процесите в него и документите, по които той работи, г-н Танев пропуска факта, че съгласно Закона за нормативните актове, всички предложения трябва да имат финансова обосновка. В случая с предложението за промяна на ПУП на „Бедечка“ през 2012 г., предложението не бе прието, поради преценката, че финансовата тежест за общината е непосилна.

Да се търси отговорност за начина на гласуване на общинските съветници от народен представител е не само недопустимо вмешателство в работата им, но и липса на добър политически вкус. Председателят на Общинския съвет е не само пръв след равни, но и гражданин на Стара Загора. Настояването той да осигури публичност и явно гласуване в Общинския съвет означава, че се поставя под съмнение работата му, а и непознаване на досегашната му практика в продължение на години. Гласуванията в Общински съвет – Стара Загора винаги са били явни и публични, с малкото изключения налагани от наредбите, като например изборът на почетен гражданин.

Заплахата, която се отправя за носенето на персонална отговорност, е неразбираема, тъй като всеки един народен представител и общински съветник е избран пряко от гражданите и носи своята отговорност за решенията, които взима. Намеците за „политически и лични договорки скрити зад неясно мнозинство“ няма да коментирам, защото ги считам за недостойни за Общински съвет – Стара Загора, в който има представители и на Движение България на гражданите. По-полезно би било депутатите да се съсредоточат върху работата си в Народното събрание и правенето на работещи закони.

Предлагам градивен диалог по темата „Бедечка“, а не безполезни кръгли маси и разговори чрез медиите.

www.infoz.bg

На подобна тема