Емил Христов: Предлагам градивен диалог по темата „Бедечка“

Председателят на Общински съвет - Стара Загора Емил Христов излезе с позиция относно реакцията на старозагорския народен представител от Реформаторския блок и представители на Движение "България на гражданите" по казуса "Бедечка".

www.infoz.bg публикува целия текст без редакторска намеса.

Съвсем предизборно представители на Реформаторския блок, в лицето на народния представител Димитър Танев и в частност на Движение "България на гражданите" – област Стара Загора, демонстрираха политическа активност преди предстоящата на 29 септември сесия на Общинския съвет в Стара Загора. Тонът и съдържанието на разпространената от тях до медиите декларация, означава не само пренебрегване, но и непознаване на работата на Общинския съвет.

emil hristov stara zagoraСчитам за нужно да направя някои уточнения в интерес на истината. На кръглата маса инициирана през миналата година от Реформаторския блок в Народното събрание по казуса „Бедечка“, учудващо не бе поканен представител на Общински съвет – Стара Загора, при положение, че навсякъде се изтъква решаващата му и важна роля. Защо след като „основната отговорност е на Общински съвет - Стара Загора“, а нищо не зависи от останалите институции, той бе пренебрегнат?
Намеква се, че мнозинството в Общинския съвет може да „бламира кмета по познатата вече схема“. Вероятно от непознаване на процесите в него и документите, по които той работи, г-н Танев пропуска факта, че съгласно Закона за нормативните актове, всички предложения трябва да имат финансова обосновка. В случая с предложението за промяна на ПУП на „Бедечка“ през 2012 г., предложението не бе прието, поради преценката, че финансовата тежест за общината е непосилна.

Да се търси отговорност за начина на гласуване на общинските съветници от народен представител е не само недопустимо вмешателство в работата им, но и липса на добър политически вкус. Председателят на Общинския съвет е не само пръв след равни, но и гражданин на Стара Загора. Настояването той да осигури публичност и явно гласуване в Общинския съвет означава, че се поставя под съмнение работата му, а и непознаване на досегашната му практика в продължение на години. Гласуванията в Общински съвет – Стара Загора винаги са били явни и публични, с малкото изключения налагани от наредбите, като например изборът на почетен гражданин.

Заплахата, която се отправя за носенето на персонална отговорност, е неразбираема, тъй като всеки един народен представител и общински съветник е избран пряко от гражданите и носи своята отговорност за решенията, които взима. Намеците за „политически и лични договорки скрити зад неясно мнозинство“ няма да коментирам, защото ги считам за недостойни за Общински съвет – Стара Загора, в който има представители и на Движение България на гражданите. По-полезно би било депутатите да се съсредоточат върху работата си в Народното събрание и правенето на работещи закони.

Предлагам градивен диалог по темата „Бедечка“, а не безполезни кръгли маси и разговори чрез медиите.

www.infoz.bg

Светът

✨ Русия поиска от Запада да получи гаранции в сферата на сигурността, които включват клаузи, изискващи силите на НАТО (военни, техника и въоръжения) да напуснат Румъния и България. Москва поиска също НАТО да спре разширяването си с приемане на нови членове. През май 1997 г. Русия и НАТО подписаха Основополагащия акт, в който потвърдиха, че „не гледат един на друг като противници“ и създават „механизъм за консултации, координация и съвместни действия“. През 1999 г. в пакта бяха приети Унгария, Полша и Чехия, през 2004 г. – България, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Словения и Естония, през 2009 г. – Албания и Хърватия, през 2017 г. – Черна гора, а през 2020 г. – Северна Македония. Понастоящем НАТО обединява 30 държави и продължава политиката си на „отворени врати“

* * *
✨ Руският парламент проучва предложение до Владимир Путин Москва да признае за независими проруските сепаратистки републики в Украйна. Самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република в Източна Украйна се сражават с украинските войски от 2014 г. Предвиждат се разисквания с представители на различните партии в Долната камара, но вероятно всички политически сили подкрепят проекта

* * *
✨ Австрийският парламент гласува закона за задължителна ваксинация срещу ковид. За да влезе в сила законът трябва да бъде гласуван и във Федералния съвет, горната камара на парламента, където управляващите партии имат мнозинство. Това ще стане на 3 февруари. Законът предвижда задължителна ваксинация за всички хора над 18 години, които имат адресна регистрация на територията на Австрия. След 15 март, ще бъде извършван контрол от служителите на полицията и ще бъдат налагани глоби до 3600 евро за тримесечие

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker

На подобна тема