Емил Христов: Предлагам градивен диалог по темата „Бедечка“

Председателят на Общински съвет - Стара Загора Емил Христов излезе с позиция относно реакцията на старозагорския народен представител от Реформаторския блок и представители на Движение "България на гражданите" по казуса "Бедечка".

www.infoz.bg публикува целия текст без редакторска намеса.

Съвсем предизборно представители на Реформаторския блок, в лицето на народния представител Димитър Танев и в частност на Движение "България на гражданите" – област Стара Загора, демонстрираха политическа активност преди предстоящата на 29 септември сесия на Общинския съвет в Стара Загора. Тонът и съдържанието на разпространената от тях до медиите декларация, означава не само пренебрегване, но и непознаване на работата на Общинския съвет.

emil hristov stara zagoraСчитам за нужно да направя някои уточнения в интерес на истината. На кръглата маса инициирана през миналата година от Реформаторския блок в Народното събрание по казуса „Бедечка“, учудващо не бе поканен представител на Общински съвет – Стара Загора, при положение, че навсякъде се изтъква решаващата му и важна роля. Защо след като „основната отговорност е на Общински съвет - Стара Загора“, а нищо не зависи от останалите институции, той бе пренебрегнат?
Намеква се, че мнозинството в Общинския съвет може да „бламира кмета по познатата вече схема“. Вероятно от непознаване на процесите в него и документите, по които той работи, г-н Танев пропуска факта, че съгласно Закона за нормативните актове, всички предложения трябва да имат финансова обосновка. В случая с предложението за промяна на ПУП на „Бедечка“ през 2012 г., предложението не бе прието, поради преценката, че финансовата тежест за общината е непосилна.

Да се търси отговорност за начина на гласуване на общинските съветници от народен представител е не само недопустимо вмешателство в работата им, но и липса на добър политически вкус. Председателят на Общинския съвет е не само пръв след равни, но и гражданин на Стара Загора. Настояването той да осигури публичност и явно гласуване в Общинския съвет означава, че се поставя под съмнение работата му, а и непознаване на досегашната му практика в продължение на години. Гласуванията в Общински съвет – Стара Загора винаги са били явни и публични, с малкото изключения налагани от наредбите, като например изборът на почетен гражданин.

Заплахата, която се отправя за носенето на персонална отговорност, е неразбираема, тъй като всеки един народен представител и общински съветник е избран пряко от гражданите и носи своята отговорност за решенията, които взима. Намеците за „политически и лични договорки скрити зад неясно мнозинство“ няма да коментирам, защото ги считам за недостойни за Общински съвет – Стара Загора, в който има представители и на Движение България на гражданите. По-полезно би било депутатите да се съсредоточат върху работата си в Народното събрание и правенето на работещи закони.

Предлагам градивен диалог по темата „Бедечка“, а не безполезни кръгли маси и разговори чрез медиите.

www.infoz.bg

Светът

Първото вулканично изригване на Канарските острови от 50 години насам предизвика евакуацията на около 5000 души, включително около 500 туристи. Канарските острови са безопасни за посещение, а изригването на вулкана е „великолепно шоу“, каза часове след това испанският министър на туризма Рейес Марото

* * *
6 души бяха убити и 28 са ранени след стрелбата в университета в руския град Перм. Нападателят, който е студент, е задържан от полицията, след като оказал съпротива и бил ранен. Той е оставил предварително съобщение за нападението си в социалните мрежи

* * *
На парламентарните избори в Руската федерация листата на партия "Единна Русия" – партията, която подкрепя президента на Русия Владимир Путин, е събрала 49,8%. Това показват данните след преброяване на 100% от протоколите. Партията на Кремъл ще получи около 112 депутатски мандата според гласуването за листата ѝ. Освен това тя печели в 198 едномандатни окръга. Така "Единна Русия" получава конституционно мнозинство в долната камара на Думата (над 300 места). На второ място е Комунистическата партия на Руската федерация с 18,9%

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker

На подобна тема