Алида Бонева - 40 години отдадена на балета

Алида Бонева - 40 години отдадена на балета

Примабалерината, педагог и дългогодишен ръководител на балетната трупа на Старозагорската опера Алида Бонева ще отбележи 40 години отдадена на балета на 3 октомври от 19:00 часа в залата на операта.

Те ще бъдат отпразнувани със спектакъла "Пепеляшка" по музика на Сергей Прокофиев, постановка и режисура на Алида Бонева. Сценографията и костюмите са на Теодора Джамбазова, мултимедията е на Пламен Асенов, музикална обработка - Александър Тумангелов. В постановката участват балет на Държавна опера - Стара Загора и Детско-юношеска школа за опера и балет „Маргаритки“ с ръководител Радост Младенова-Арабаджиева.

Приказката “Пепеляшка” от Шарл Перо е една от най-използваните творби за музикално-сценични произведения. По нея са създадени опери от Росини, Масне, Волф-Ферари, Найден Геров. Не са малко и балетните шедьоври, създадени по този приказен сюжет. Дори на Чайковски е било предложено да напише балет по “Пепеляшка”, но проектът остава неосъществен. Прокофиев започва да пише балета “Пепеляшка” през пролетта на 1941 г. по поръчка на театъра за опера и балет “С. М. Киров”. Втората световна война и нашествието на хитлеристите в Русия спъват работата на Прокофиев, следват евакуации и трудни години, но все пак когато нашествениците са отблъснати на запад и Прокофиев се прибира в Москва, успява да довърши музиката на балета и Большой театър го включва в афиша си за сезон 1944 - 1945 г. с хореограф Ростислав Захаров. На първите представления в ролята на Пепеляшка танцуват Олга Лепешинская и Галина Уланова. Дмитрий Шостакович приветства появата на балета с думите: “Пепеляшка” продължава и развива достойно славните традиции на руското балетно изкуство”.

В периода на активната си дейност като балерина Алида Бонева има над 2000 представления в класическия и съвременен балетен репертоар. Още през първите години на балетната си кариера участва като солистка в постановката "Лауренсия" под режисурата на световноизвестния грузински балетист и балетен постановчик Вахтанг Чабукиани. Следват "Дон Кихот" на Чабукиани, "Чиполино", "Тривърхата шапка" и „Нестинарка" с постановчик проф. Петър Луканов, "Болеро", "Рапсодия в синьо", "Моряци на брега", "Моята прекрасна лейди" и "Андалусия" с постановчик Герхард Петцолд, "Съперници" на Неделчо Изов, "Малките неща от живота", "Любовна магия" и "Ние сме света" на Михаил Мотовилов, "Тримата мускетари" – на Анелия Янева, "Буря" и "Сън в лятна нощ" на Ирена Инкьова, "Non stop" на Хикмет Мехмедов, "Джамбуре" и "Рапсодия в синьо" на Недко Бошнаков, "Щраусиана", "Звезден миг", "Весел уикенд", "Ян Бибиян" и др.

Едно от поредните предизвикателства е участието ú в постановката "Бал в Савоя", където ролята ú е певческо-танцувална. Изпълнението ú в "Ангара" - постановка на Игор Чернишов през 1988 г., довежда до специалната покана от негова страна да участва на 50-годишния му юбилей в Куйбишев през следващата година.

През 1994 г. основава балетна школа към Центъра за работа с деца в Стара Загора. Под нейното ръководство децата печелят престижни награди на национални конкурси за класически и модерен балет. Съвсем заслужено на 24 май 2000 г. е наградена от Община Стара Загора като "Учител на годината" за работата ú в балетната школа.

През 1998 г. завършва Академията за музикално и танцово изкуство – Пловдив, със специалностите балетна режисура, балетмайстор-репетитор и балетна педагогика.

От 2004 до 2016 г. е художествен ръководител на балетната трупа на Старозагорската опера. Реализира редица балетни постановки в оперния и оперетен репетоар, както и в Драматичен театър Стара Загора и Ямбол, Музикалният театър –София. През 2006 г. е удостоена със Сребърна лира за цялостна творческа дейност от Съюза на Музикалните дейци в България.

www.infoz.bg (по информация на Държавна опера - Стара Загора)Теми: