Държавна опера – Стара Загора представя концерт-спектакъла Сарсуела

Държавна опера – Стара Загора представя спектакъла "Сарсуела"

Държавна опера - Стара Загора представя концерта спектакъл „Сарсуела“ на 14 октомври от 19:00 часа. Диригент е Свилен Симеонов, хореографията е на Ромина Славова, участват оркестър и балет на Държавна опера - Стара Загора.

Това е концерт спектакъл, който възпламенява чувства и емоции. Немного позната, но изключително завладяващата музика на испанската оперета, ще звучи в последната нощ на Августиада – Фестивала на виното и културното наследство в Стара Загора. Преливащо опиянение от аромати и темперамент. Специален гост на този концерт е диригентът Свилен Симеонов, който е автор на програмата за концерта, съобщиха от Операта.

Като жанр сарсуелата е много близо до оперетата с изобилието от балет и характерни испански танци – хота, болеро, хабанера и сегидиля. Романтичният период на сарсуелата е от до 1950 г., когато са написани повечето красиво звучащи мелодии. Има да вида сарсуели: хенеро чико - едноактни, в които преобладава диалогът и хенеро гранде – с много арии, ансамбли, хорове, интермедии и танци. Известни испански оперни певци имат записи на откъси и даже цели сарсуели: Хосе Карерас, Пласидо Доминго, Хуан Понс, Карлос Алварес, Монсерат Кабайе, Тереса Берганса, Мария Байо, Пилар Лоренгар.

svilen simeonovДиригентът Свилен Симеонов възпитаник на Държавната музикална академия „Панчо Владигеров“ в класа по кларинет на проф. Сава Димитров. Учи дирижиране в Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив и специализира дирижиране във Виена при проф. Салватор Конде. Диригентската му кариера преминава през Оперно-филхармонично дружество Бургас като музикален мениджър и диригент. От 2003 г. е постоянен диригент на Симфониета София. От октомври същата година е втори диригент на Виенската оперетна сцена (Operettenbühne Heinz Helberg). Гастролира в редица страни на Европа, Азия и Америка.

Едновременно с диригентската си работа, Свилен Симеонов преподава и води курове и майсторски класове в София, Сеул - Република Корея, Ханой - Виетнам, Солун и Птолемейда - Гърция, Янгстаун - САЩ. Концертите и спектаклите, поставени и дирижирани от него, получават висока професионална оценка от публиката и специализираната критика.

www.infoz.bg (Снимки: Държавна опера - Стара Загора)

Теми:

На подобна тема