Старозагорската опера открива балетния сезон с Лебедово езеро

Старозагорската опера открива балетния сезон с „Лебедово езеро”

Новият балетен сезон на Държавна опера – Стара Загора ще бъде открит с „Лебедово езеро“ от Чайковски на 24 октомври от 19 часа. За водещите роли са поканени примабалерината на Софийска опера Марта Петкова и премиер солистът Емил Йорданов.

"Тези гостувания ще станат практика в нашата репертоарна политика“ – каза Силвия Томова, ръководител на балетната трупа.

„Изключително съм щастлива да танцувам пред старозагорската публика, която е много взискателна и с много високи критерии“ – сподели Марта Петкова. Емил Йорданов припомни, че от премиерата си преди 140 г. в Болшой театър досега „Лебедово езеро“ си остава най-красивата приказка на балетната сцена.

На 2 ноември е премиерата на съвременния балетен спектакъл „М като жена“ на хореографа Росен Михайлов, създаден специално за примабаленрината Веса Тонова. От новия сезон тя е репетитор на старозагорската трупа. „Смятам, че в областта на съвременния танц имам много неизследвани възможности. Удоволствие е да работя с толкова млади и талантливи колеги“ – каза Веса Тонова.

В спектакъла, с който ще се открие Фестивала за оперно и балетно изкуство – модерната опера „Сиси – душата на императрицата“ има голямо участие на балета, като хореографията ще е на младата балерина от състава Йоана Влагули от Гърция. Тя ще участва на 3 декември в програмата на фестивала и в спектакъла PERPETUAL TANGO по хореография на Дора Ареола и Блис Колмайер. На 5 декември отново в спектакъла „Лебедово езеро“ ще гостуват за първи път солистите на Мариинския балет, Санкт Петербург – Татяна Ткаченко и Игор Оскорбин.

Подарък за Коледа за малките и големи зрители ще бъде балетът „Снежанка и седемте джуджета“. В големия Новогодишен концерт на 31 декември на сцената на Операта ще има значително участие на балетната трупа.

През февруари 2018 г. ще се ссътои премиерата на балета „Фантастичното дюкянче“ на Отториго Респиги с хореограф Алба Бонанди.

„По повод 90 години български балет и 110 години от рождението на Марин Големинов трупата ни ще подготви голямата версия на балета „Нестинарка“, която ще представим и на сцената на НДК. Трябва все повече със сърце и разум да се обръщаме към класическите български заглавия“ – каза Силвия Томова.

„Към нашата балетна трупа има все по-голям интерес. Много хореографи искат да работят с нея и да поставят свои спектакли. В новия сезон имаме нови балетисти от Албания, Италия, Франция, радващо е, че и от България. Раждането на такава една трупа привлича все повече артисти. По света обикновено се работи по определени проекти за определено време, а тук се стремим да задържим артистите ни дълго, като работим с професионални класове, с репетиции на високо ниво, като даваме възможност на всеки да се изяви. Балетът е многопластово изкуство, то е да си скулптура в движение“ – каза Силвия Томова.

www.infoz.bg (Снимки: Държавна опера - Стара Загора)

На подобна тема