Знамето на Старозагорското въстание ще бъде начело на шествието на 3 март

Знамето на Старозагорското въстание ще бъде начело на шествието на 3 март

Реплика на знамето на Старозагорското въстание ще предвожда шествието на Националния празник 3 март, на което хиляди ще понесат към Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“ 300-метровия национален флаг.

Очаква се шествието, което ще се проведе за четвърти път и се радва на все по-голяма популярност, да пристигне на мемориала по обед, когато там ще започне официалната церемония за полагане на венци и цветя.

По време на събитието ще бъде представена репликата на знамето на Старозагорското въстание, изработено от художниците Димо Генов и Михаил Косев. Счита се, че знамето на Старозагорското въстание от 1875 година, едно от малкото знамена в страната от преди Освобождението от турско робство, е вероятният първообраз на националния трибагреник. То е изработено от самите участници в Старозагорското въстание и сега е част от постоянната експозиция на Регионалния исторически музей в Стара Загора, подарено през 1907 г. от опълченското дружество, в което е имало участници в събитието или техни родственици. В подробното описание, което го съпътства, е записано, че то е трицветно - бяло, зелено и червено.

Репортаж от презничното шествие през 2017 г. в Стара Загора по повор на Националния празник 3 март

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Можете да следите съдържанието на сайта чрез нашите социални канали:


Telegram каналКанала ни в Telegram

Х каналЕмисията в Х

facebook канал навини Стара ЗагораСтраницата ни във Facebook

viber Стара ЗагораКанала ни във Viber

 

На подобна тема