В постановката на Старозагорската опера и Кукления театър Турандот умира

В постановката на Старозагорската опера и Кукления театър Турандот умира

Старозагорската опера и Държавният куклен театър ще поставят за първи път в България оперна творба с кукли. Премиерата на ”Турандот” - последната опера на Джакомо Пучини ще се състои на 29 март от 19 часа на сцената на Държавна опера – Стара Загора.

„Ние сме сред малкото, които се осмелихме да обединим двете изкуства – операта и кукления театър. В нашата съвместна постановка ще участват едни от най-добрите оперни гласове. Китайската принцеса Турандот ще бъде Драгана Радакович от Сърбия, Калаф – италианският тенор Дарио ди Виетри, Цветелина Василева – Лиу, Юлиан Константинов – Тимур. Първата премиера ще дирижира Владимир Бошнаков” – каза на пресконференция директорът на Старозагорската опера и режисьор на постановката Огнян Драганов.

Сценографията и костюмите са дело на Каталин Йонеску – Арборе (Румъния), Васил Рокоманов и Силва Бъчварова, художественото осветление – на Васко Лисичов (Македония), пластиката – на Хзе Фу-Чен (Тайван), а хормайстор е Младен Станев.

„Тази постановка е голямо приключение. Нито едно от двете изкуства, които съчетахме обаче няма да доминира и класическият прочит се запазва” – уточни директорът на Държавния куклен театър – Стара Загора и режисьор на по Главата на император Алтум (бащата на Турандот), е с размери 6 на 3 метра. Очите и устните ѝ ще бъдат задвижвани с механизъм. Министрите Пинг, Панг и Понг са обединени в една кукла с три глави", сподели директорът на Държавен куклен театър - Стара Загора и режисьор на постановката Дарин Петков.

Куклите са с внушителни размери. Ще участват общо около 200 души и 21 кукли.

Нетрадиционен е и финалът на оперното произведение, което не е било завършено от композитора Джакомо Пучини заради настъпилата му смърт. Това позволява известна свобода в интерпретацията. „Всички героини на Пучини в останалите му опери умират. Затова решихме да променим известния финал, в който Турандот и Калаф се женят. В нашата постановка Турандот се самоубива” – обясни Огнян Драганов.

„Всичко, което не е кукла, не може да оцелее в света на Турандот. Нейната тайна е разгадана от министрите Пенг, Панг и Понг, които временно се трансформират в кукли. Те разкриват това пред Калаф. Когато той познава отговорите на гатанките на Турандот, Калаф отказва да бъде кукла. Принцесата се влюбва в него, но не може да излезе от кукления свят, който си е създала и да приеме живота, който ѝ се разкрива, затова се самоубива” – съобщи сценографът Каталин Йонеску – Арборе от Румъния.

Втората премиера ще се състои на 12 април от 19 часа, а на 13 юли постановката ще гостува на 14-ото издание на Международния музикален фестивал „Моцартови празници“ в Правец.

На 12 април 2018 г. в ролята на Турандот ще гостува Таня Иванова, Калаф ще бъде Камен Чанев, Тимур – Пламен Кумпиков, а в ролята на Лиу ще представи Русалина Мочукова. Диригент е Найден Тодоров.

Огнян Драганов и Дарин Петков съобщиха, че обмислят нов съвместен спектакъл, който ще бъде насочен към детската аудитория.

Репортаж за постановката на сцената на Старозагорската опера

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg (кадрите, използвани във видеорепортажа, са от генералната репетиция на постановката, ден преди премиерата)

На подобна тема