Със спектакъл Моление за Стара Загора бяха отбелязани 141 години от боевете за града

Със спектакъл „Моление за Стара Загора“ бяха отбелязани 141 години от боевете за града

Хиляди старозагорци и гости на града присъстваха на паметната вечер – спектакъл „Моление за Стара Загора” в Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора", състояла са на 31 юли в 21:00 часа.

Събитието е посветено на 141 години от боевете за града по време на Руско-турската освободителна война и 140 години от Освобождението на България.

molenie 2„На това паметно място, на тази сакрална могила, където лежат костите на хиляди, днес ние изпитваме уважение към подвига на знайни и незнайни герои, дали живота си за свободата, към тези, които са работили за възстановяването на Стара Загора след опожаряването ѝ. Щастливи сме, че живеем в този град, който единствен притежава знаме, наградено с орден – Самарското знаме. Стара Загора дава началото на освободителната борба със Старозагорското въстание, а знамето му е в основата на националния флаг на България“ - каза Иванка Сотирова зам.-кмет на Община Стара Загора. Тя призова днес тези примери да бъдат давани на младото поколение на Стара Загора, град който се развива и върви напред. „Длъжни сме да предаваме нашата история на бъдещите поколения, да се гордеят и да пазят спомена“ - каза още Сотирова.

На тържествата присъстваха зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов, депутати от региона, областният управител Гергана Микова и заместниците ѝ, председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, Красимира Чахова, зам.-кмет на Община Стара Загора, секретарят на Община Стара Загора Делян Иванов, много граждани и гости на Стара Загора.

Старозагорският митрополит Киприан дирижира ораторията „Моление“ от Найден Андреев, в изпълнение на оркестър и хор на Държавна опера – Стара Загора, Общински духов оркестър и Военен духов оркестър при Втора механизирана бригада. Солистката Емилия Иванова прикова вниманието на публиката с вълшебен глас. Десетки светлинни лъчове съпътстваха изпълненията, събирайки музика, глас и светлина с уникално въздействие.

Нестинарският танц от танцовата драма „Нестинарка“ по музика на Марин Големинов представи балетът на Старозагорската опера
Митрополит Киприан отново се качи на пулта, за да дирижира „Тържествена увертюра 1812“ от Чайковски. Паметната вечер завърши с илюминации.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg (Снимки: Община Стара Загора)

Теми:

На подобна тема