Плувният басейн в Стара Загора ще се превърне в модерно спортно съоръжение

Започна цялостен ремонт на закрития плувен басейн в Стара Загора. В първата копка участваха кметът Живко Тодоров, изпълнителният директор на европейската инициатива за устойчиво градско развитие JESSICA Мартин Заимов и представители на фирмата изпълнител „Рудин“ ООД – Стара Загора. Сега Общината прави сериозни разходи за плувния басейн.

Ремонтът ще доведе до сериозни икономии, а заедно с това значително ще подобри вида и функционалността на съоръжението.

Ефектът за спортните клубове и за всички, които ползват басейна, ще бъде голям, защото те ще тренират в модерна и комфортна база, каза кметът Живко Тодоров.

Одобреният инвестиционен кредит е на стойност 2 млн. лева. До момента европейската инициатива за устойчиво градско развитие JESSICA е кредитирала проекти в 6 български града за близо 110 млн. лева.

"От общо 25 проекта, по които работим, 3 са спортни обекти и два от тях се изпълняват в Стара Загора - закритият плувен басейн и стадион "Верея". Благодарение на кмета Живко Тодоров града разполага с най-красивия в България общински пазар, който е първият проект в страната, осъществен с европейската инициатива за устойчиво градско развитие JESSICA" - съобщи изпълнителният директор Мартин Заимов.

Крайният срок за изпълнението на ремонта и модернизацията на закрития плувен басейн е 20 ноември 2015 г. Басейнът ще бъде разширен, за да отговаря на изискванията за провеждане не републикански състезания.

Ще се направят изцяло нови системи за циркулация и за почистване и отопление на водата, нова вентилация и климатизация. Ще бъдат монтирани соларни панели, които ще подпомагат осигуряването на необходимата температура на водата в басейните. Ще се изгради компенсаторен съд, който ще поема водата от преливниците, за да няма загуби, обясни Димитър Желев - представител на "Рудин" ООД - Стара Загора.

Плувният басейн ще разполага и с трибуни за зрители - общо 400 места, разположени на две нива.

Плувен басейн Стара Загора - ремонт

Плувен басейн Стара Загора - ремонт Jessica

Плувен басейн Стара Загора - ремонт Jessica - първа копка с Живко Тодоров

infoz autor Венета Асенова | www.infoz.bg

Светът

Нова вълна от протести, прераснали в сблъсъци между демонстранти и полицията, имаше тази нощ в редица градове на САЩ. До тях се стигна въпреки, че в някои от големите градове беше въведен комендантски час в опит да се успокои гневът на хората, породен от смъртта на цветнокожия Джордж Флойд, причинена от полицай. Сблъсъци имаше в Ню Йорк, Филаделфия, Лос Анджелис и Атланта, Маями, Чикаго

* * *
Пилотираният кораб „Дракон“ на компанията на Илън Мъск „Спейс Екс“ (SpaceX) с двама астронавти – Робърт Бенкен и Дъглас Хърли – беше изстрелян в орбита. Ракетата носител „Фалкон-9“ беше изстреляна в 22:22 часа българско време на 30 май от космическия център Кенеди във Флорида

* * *
САЩ отменят специалния търговски статут, с който се ползва Хонконг. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Китай грубо е нарушил договорните си задължения по отношение на автономията на региона. Лишаването на Хонконг от статута на привилигирован търговски партньор на САЩ ще се отрази на "целия спектър" от споразумения с Хонконг, включително за екстрадиране, контрол върху износа, технологиите с двойно предназначение и третирането на Хонконг като митническа територия, отделна от континентален Китай, каза американският лидер

* * *
Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че САЩ прекратяват отношенията си със Световната здравна организация и пренасочват финансовите средства, с които са я подпомагали, към други световни и спешни нужди на общественото здраве. Тръмп обяви, че СЗО са виновни за прикриването от страна на Китай на вируса, тръгнал от град Ухан и това е позволило заразата да се разпространи по целия свят

Най-четеното от последните дни