В Стара Загора ще се проведе обучителен курс по информатика

В Стара Загора ще се проведе обучителен курс по информатика

Депутатът Радостин Танев се срещна с 11-класници от Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“ в Стара Загора. На нея бяха обсъдени перспективите пред младите хора, какво искат да се случи в града, как да бъдат успешни в личностното и професионалното си развитие.

В срещата участваха директорът на училището Снежана Танева, зам.-директорът Нели Калнева, които са общински съветници, председателят на Постоянната комисия по култура, туризъм и вероизповедания Милена Желева, както и Милена Йолдова от Регионално управление на образованието - Стара Загора.

„Търговската гимназия в Стара Загора дава летящ старт на възпитаниците си, казвам го като човек завършил в тази сфера висшето си образование“, сподели с учениците Радостин Танев. „Неслучайно започвам инициативата си за срещи със старозагорските младежи от тук. Имате европейската база за обучение, високо квалифицирани преподаватели и всички предпоставки да сте добри специалисти“, допълни той.

Радостин Танев оповести предстоящото стартиране на обучителен курс по информатика, който е съвместна идея с Община Стара Загора и представители на IT сектора у нас. „Четири модула ще бъдат в полза на всички, които искат да развият уменията си, а защо не и да изберат професия. Имаме подкрепата и на международни преподаватели, и на представителите на някои от най-добрите компании в тази сфера. Ще си говорим още и за успешни стартъп начинания“, обобщи Радостин Танев.

По време на срещата с 11-класниците се роди и идеята за общи инициативи и даване на предложения за подобряване на младежката среда в града. Възпитаник на Търговската гимназия е и тазгодишният кмет на Млада Загора – Никола Чакалов. Децата се запознаха и с вариантите, които се предлагат от образователното министерство за допълнително обучение, както и получиха разяснения по няколко програми за размяна на добри ученически практики, като „Еразъм +“, по която работят успешно в Търговската гимназия.

В най-старото професионално учебно заведение в Стара Загора беше извършен цялостен ремонт по проект „Реконструкция, модернизация и въвеждане на мерки за енергийна ефективност“ със средства по оперативна програма „Региони в растеж“. Това стана възможно след сериозни усилия на кмета Живко Тодоров и администрацията за придобиване на цялостна собственост над сградата, тъй като 2/3 от Търговската гимназия бяха частна собственост след реституция от 1992 година.

Среща беше проведена и с част от учителския колектив на гимназията, с който беше обсъден вариант за повече електронни документи и намаляване на хартиените носители, с които се сблъскват ежедневно

www.infoz.bg  www.infoz.bg (Снимки: пресцентър на ГЕРБ - Стара Загора)

На подобна тема