Държавна опера – Стара Загора представя Дон Карлос

Държавна опера – Стара Загора представя „Дон Карлос”

Държавна опера - Стара Загора представя на 18 октомври от 19:00 часа „Дон Карлос“ от Джузепе Верди. Солистите на Операта ще се представят за първи път на сцената в ролите на: Дон Карлос – Ивайло Михайлов, Еболи – Елена Баръмова, Елизабет Валоа – Русалина Мочукова и Маркиз Поза – Валери Турманов.

„Да поставя „Дон Карлос“ е моя сбъдната мечта. Подготвям се върху операта от 6 години. Искам да представя героите и като обикновени човешки същества със своите емоции и вълнения. Затова и декорът е максимално опростен, за да изпъкне още повече актьорската игра“ – каза режисьорът Славчо Николов, съобщиха от пресцентъра на Операта.

Сценичната визия на „Дон Карлос“ е на Тодор Демеров, който се е придържал изцяло към режисьорските изисквания. Залага се на пестелива изчистена сценография с ефектно осветление. Костюмите на Цветанка Петкова-Стойнова са класически и адекватни на епохата, в която се развива действието. Диригент на хора е Младен Станев.

Спектакълът е изграден върху последната преработка на Джузепе Верди, направена в края на творческия му. Великият италиански композитор работи през целия си живот върху това заглавие. Четири пъти редактира операта, като накрая връща сцената в гората на Фонтенбло, за да може да се изясни основния конфликт в операта.

 

На подобна тема