Местните данъци и такси в Стара Загора са сред най-ниските и остават непроменени

Местните данъци и такси в Стара Загора са сред най-ниските и остават непроменени

Стара Загора е сред общините в България, които са в най-добро финансово състояние, по данни на Министерството на финансите. Местните данъци и такси са едни от най-ниските спрямо останалите големи общини и не са променяни от 2012 г.

Това заяви по време на годишния си отчет кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Същевременно, без да се натоварват финансово хората, в общината се извършват мащабни проекти за подобряване на градската среда, на уличната, образователната, културната и спортна инфраструктура с европейски средства.

„Това се постига с по-голяма ефективност. С прозрачни обществени поръчки ние успяхме да свалим цените на много от услугите, които Общината ползва. По времето на бившия кмет проф. Светлин Танчев, сметосъбирането и сметоизвозването струваше на година 7,5 млн. лева. Ние успяхме да го намалим на 6,5 млн. лева. За два мандата се спестяват 8 млн. лева” – припомни Живко Тодоров. Редуцирани са цените за улично осветление с 30%, а за асфалтиране и ремонт на тротоари –  те са сред най-ниските в страната.

Кметът на Община Стара Загора е категоричен обаче, че автомобилите, които замърсяват повече атмосферния въздух, трябва да плащат по-висок данък. „Във всеки един данък трябва да има заложена философия, смисъл и дух. В този случай, с оглед и на проблемите, които има България с най-замърсения въздух в Европа, всички сме отговорни към околната среда. Ако обществото смята, че трябва данъкът да остане такъв и той се запази, нека знае какви са заплахите от това. И когато следващите години някой дойде да протестира защо е замърсен въздухът, да е наясно с причината” – заяви кметът на Стара Загора.

По време на отчета той акцентира и на Индустриалната зона „Загоре” от модерен тип, която ще започне да се изгражда в началото на следващата година. Към нея вече има заявен инвеститорски интерес, а продажната цена на земята ще струва между 22 и 25 евро за кв. метра.

Живко Тодоров отчете изпълнението на проектите, които се реализират в общината с европейски средства. „Знам, че в момента жителите на Стара Загора са затруднени заради мащабните ремонти, които се извършват в центъра на града, в парк „Митрополит Методий Кусев” и на моста към индустриалната зона, но те изискват нужното време. След края им хората ще усетят положителната промяна. Ако до 20 декември не бъде завършен ремонтът в централната част на града, изпълнителят ще започне да плаща санкции. Ще бъдем безкомпромисни както със срока на изпълнение, така и с качеството” – заяви кметът.

Той припомни, че през последните години изцяло беше обновен градският транспорт. Направиха се удобни спирки с електронни табла. Предстои да се въведе видеонаблюдение на възлови кръстовища. Ще бъдат монтирани интелигенти светофари, които ще регулират трафика. Автобусите и тролейбусите ще бъдат оборудвани с автоматична система за таксуване.

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров отчете дейността на администрацията си през 2018 г.

 

Отчет на кмета Живко Тодоров - пълен запис

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg