99 млн. лева ще получат Стара Загора, Казанлък, Чирпан и Раднево за модернизация на водоснабдителната мрежа

99 млн. лева ще получат Стара Загора, Казанлък, Чирпан и Раднево за модернизация на водоснабдителната мрежа

Област Стара Загора е сред най-динамично развиващите се в страната и е на водещо място по усвояване на европейски средства. 22 договора са сключени по Оперативна програма „Региони в растеж”, които са на обща стойност 119 млн. лева.

Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова в Стара Загора, където участва в граждански диалог на тема „Европа в нашия дом”, организиран от ГЕРБ. Във форума участваха кметът Живко Тодоров, евродепутатът Андрей Новаков, зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов и областният координатор на ГЕРБ Пламен Йорданов.

Проекти за 53 млн. лева реализира Община Стара Загора по Оперативна програма "Региони в растеж", припомни кметът Живко Тодоров и акцентира на голямата полза от европейските средства. Той добави, че успешно са изпълнени проектите за обновяване на парк "Митрополит Методий Кусев" и за изцяло ремонтирания надлез, който свързва центъра на града с индустриалната зона и е най-достъпната връзка с автомагистрала "Тракия". Неспазване на срока за ремонта на пешеходната зона има заради археологическите проучвания на площада пред Общината, неблагоприятните метеорологични условия и забавяне от страна на изпълнителя. Кметът заяви, че строителните дейности трябва да приключат до месец и половина.

В Стара Загора, Казанлък, Чирпан и Раднево ще бъдат вложени 99 млн. лв. без ДДС за модернизация на ВиК мрежата. Средствата са по Оперативна програма „Околна среда 2014 - 2020 г.“. „Водоснабдяване и канализация” – Стара Загора подготвя формуляра си за кандидатстване, който ще бъде подаден в Министерството на околната среда и водите, съобщи министър Аврамова.

Министър Аврамова подчерта значението на европейската солидарност за подобряване на водната, пътната, образователната и социалната инфраструктура в страната. Благодарение на нея у нас се реализират големи проекти, които променят живота на хората в цели региони на страната. Такъв проект е изграждането на АМ“Тракия“, което се отрази благотворно на цяла Южна България.

В момента с европейски средства се строи АМ „Струма“. От нея са готови 69 км, сега предстои изграждане на най-тежкия участък – през Кресненското дефиле. Безвъзмездната финансова помощ, която страната ни ще получи от ЕС за строителството на участъците от Благоевград до Сандански, възлиза на близо 1,2 млрд. лв. През миналия програмен период с европейски средства в размер на 538 млн. лв. бе финансирано строителството на отсечките от магистралата от Долна Диканя до Благоевград и от Сандански до Кулата, каза още Петя Аврамова.

В подобряване на пътната мрежа се влагат значителни средства и от държавния бюджет. АМ „Хемус“ е приоритет на правителството, защото ще даде тласък за икономическото развитие не Северна България. С национално финансиране ще се изгражда и пътят Видин - Ботевград, с който са свързани надеждите за възраждане на Северозападна България.

Паралелно с това в страната се извършва рехабилитация на 517 км републикански пътища, като близо 250 км от тях на стойност 230 млн. лв. се работят по ОПРР 2014-2020. Това са второкласни и третокласни пътища в различни области, които са важни не само за живота на хората по места, но и за всички български граждани.

Министър Аврамова посочи, че на територията на област Стара Загора за подобряване на пътната инфраструктура са инвестирани 11 млн. лв. от бюджета и още 41,7 млн. лв. от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 - 2020.

През тази година ще се проведат всички необходими процедури за актуализация на техническия проект за разширяване на пътя от АМ „Тракия“ до Стара Загора, който е от преди 12 години и предвижда изграждане на две допълнителни ленти. Така новият проект ще отговаря на всички съвременни изисквания за пътно проектиране, а и ще е ясна цялата стойност. Извършват се и всички административни дейности, свързани с изграждането на тунела под Шипка, който е сред приоритетите на правителството. Изготвен е разширен идеен проект за съоръжението, което ще бъде с две ленти за движение и аварийна галерия. Прогнозната стойност е около 520 млн. лв. Има два варианта за строителството му. Единият е чрез публично-частно партньорство или концесия, а другият е да се финансира със средства от бюджета. „Все още нямаме одобрен вариант, преговорите продължават, като имаме и заявен интерес за концесия на тунела и магистралата Русе-Велико Търново от китайска компания“ - посочи Аврамова. В момента се извършва съгласуване на парцеларния план, касаещ изграждането на западния обходен път на Казанлък, който да поеме трафика от южната страна на съоръжението. Със съвместно финансиране между Агенция „Пътна инфраструктура” и Община Казанлък ще се ремонтира и надлез „Арсенал“, по който минават 12 000 души, работещи в оръжейния завод.

С европейски средства се облагородява градската среда, подобрява се транспортът, санират се училища и детски градини в област Стара Загора, коментира още министърът. В Стара Загора се модернизира и градският транспорт. Предвижда се въвеждане на автоматизирана система за таксуване, което е удобство за гражданите. Проектът включва и купуване на нови превозни средства. Нови автобуси ще има и в Казанлък. За удобство на гражданите се въвежда информационна система за градския транспорт, обновяват се 23 спирки.

Министър Аврамова обяви, че Община Гурково ще получи средства от Министерството на регионалното развитие и благоустройството за подмяна на водопровода, а Община Мъглиж – за стартиране на ремонта на банята в село Ягода.

www.infoz.bg  www.infoz.bg