трасето на Маратон Стара Загора

Eлитни бегачи и оспорвани надпревари се очакват по трасето на Маратон Стара Загора

Четвъртото издание на Маратон Стара Загора 2019 отново привлича елитни бегачи от цял свят, което е обещание за оспорвани битки по трасето. Следващият уикенд - 31 март, Маратон Стара Загора 2019  ще даде старт на веригата надпревари, обединени под мотото "Бягането като начин на живот".

За втора поредна пролет в Стара Загора ще бъдат определени и държавните шампиони в полумаратона. Участниците могат да избират между три дистанции - класическата от 42,195 км, полумаратон 21 км и 10,5 км, което дава възможност повече любители на бяганията да се включат в надпреварата. Организатори са Община Стара Загора, Министерство на младежта и спорта, Български олимпийски комитет, Асоциация Спорт в свободното време, Спортен клуб лека атлетика Берое, Спортен клуб Ракета и БФЛА.

На старт в класическата дистанция от 42,195 километра ще застанат двамата миналогодишни победители. При мъжете мароканецът с италианско гражданство Ахмед Насеф отново ще бъде сред основните фаворити за големия джакпот, който на два пъти му се изплъзва за съвсем малко. При дамите на линия отново е кенийката Рут Матебо, която миналата година записа победи и в трите български маратона и грабна за втори пореден сезон големия джакпот от 20 000 лева от веригата "Бягането като начин на живот”.

Тази година се очаква да срещнат много силна конкуренция в лицето на двама елитни мароканци. Нуени Редуан пристига с реномето на бронзов медалист от маратона на София миналата есен, на който постигна личен рекорд 2:15:36 часа. Неговият сънародник Йосеф Сбаай пък има злато от полумаратона в София през 2016 година и лично постижение в маратона от 2:16:19 часа.

Всички те ще трябва да се справят с атаките на кенийците - Еванс Тануи Кипнгетич, втори в маратона на Загреб от миналия сезон, Андрю Ман'Гата с личен рекорд от 1:02:11 часа в полумаратона и Хоси Киплагат Туей, който е шампион от маратона в Загреб през 2018 година. Очаква се в борбата за титлата да се намеси и Жан Симеука от Руанда - шести на миналогодишния Софийски маратон, запомнен с много силни резултати.

При жените кенийката Рут Матебо е добре познатата и винаги смятана за фаворит. Тя ще защитава титлата си от миналата година в съперничество с нейната сънародничка Емили Чериот, която идва в България с престижа на шампионка от маратона в Маракеш (Мароко) с резултат 2.38 часа. Тази година са се записали и две състезателки от Мароко - Наска Машрум и Илхан Ел Муради, като и двете бягат маратон за около 2:45 часа. В Стара Загора отново ще се включи Вира Овчарук (Украйна) със сребро от миналата година.

Поради продължаващи ремонтни дейности има малка промяна на трасето в началната му част. Стартът на Маратон Стара Загора, Полумаратон и дистанцията 10,550 км, точно в 10:00 часа на 31 март ще бъде даден пред Община Стара Загора (бул. "Цар С. Велики" 107). На пресечката с бул. "Руски" участниците правят десен завой и продължават до ул. "Гурко", където правят ляв завой. На пресечката с бул. "Патриарх Евтимий", състезателите правят ляв завой и продължават направо до пресечката с бул. "Цар Симеон Велики", където правят десен завой преминавайки в северното платно на булеварда. Маршрутът продължава по бул. "Цар Симеон Велики", след което участниците преминават по бул. "Никола Петков". В района на магазин „Метро“ правят обратен завой и по същия маршрут се насочват към Община Стара Загора.

Контролното време на 42,195 км е пет часа и трийсет минути, а на 21 км е три часа.

Всеки участник в дистанциите 10,550 км, 21 км и 42,195 км, задължително трябва да направи своята регистрация онлайн, след което да плати по електронен път с кредитна карта или банков превод. Крайният срок за регистрация е до понеделник, 25 март 2019 в 23:59 часа. Участниците ще получат рекламна тениска, а успешно завършилите дистанциите 42 км, 21 км и 10,5 км ще бъдат отличени и с медал за участие като спомен от събитието.

Непроменени остават големите премии за призьорите, които вече четвърта поредна година осигуряват участието на елитни атлети и регистрирането на много силни резултати в отделните български маратони. Победителите в Стара Загора - и при мъжете, и при жените - ще получат по 8000 лева, заелите второ място - по 3000 лева, класиралите се трети - по 2000 и т.н. до 10-о място с 400 лева.

Новото през тази година е, че 20-хилядният джакпот вече се обвързва с добри резултати, отпада изискваният минимум точки.

Организаторите отново осигуряват суператрактивен награден фонд за българската верига от маратони "Бягането като начин на живот". Наред с големите премии за призьорите, впечатляващ е и допълнителният бонус от 20 000 лева, предвиден за най-добро представяне (общо при мъжете и при жените) в трите маратона в една година чрез класиране по специална точкова система.

Сега обаче регламентът е леко променен и обвързва спечелването на джакпота с регистриране на добри резултати. За всеки старт отново се дават за първо място по 10 точки, за второ по 8, за трето по 6 и т.н. до 1 точка за осмо място. При равенство в точките победител е записалият по-предни класирания, ако и по този показател имаме равенство джакпотът съответно се дели. Отпада досегашният минимум от 20 точки за спечелване на бонуса, но точки се получават само за резултати под 2:25 часа при мъжете и под 2:45 часа при жените. Организаторите вярват, че по този начин ще се стимулират по-класни постижения, което ще направи българските маратони още по-атрактивни и престижни.

marathon trace

marathon stara zagora

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Теми:

На подобна тема