Маратонът в Стара Загора

Маратонът в Стара Загора събра рекорден брой бегачи от 20 държави

В Стара Загора се проведе първото състезание от веригата, обединени под мотото „Бягането като начин на живот“. За четвърта поредна година Маратон Стара Загора привлече елитни състезатели и много любители на бягането. За втора поредна година в Стара Загора бяха определени и държавните шампиони в полумаратона.

maraton stara zagora 002Над 570 бегачи от 20 страни се включиха в надпреварата, значително повече в сравнение с предишни години. Участниците избираха между три дистанции – класическата от 42,195 км, полумаратон 21 км и дистанция от 10,5 км. Организатори са Община Стара Загора, Министерство на младежта и спорта, Български олимпийски комитет, Асоциация Спорт в свободното време, Спортен клуб лека атлетика Берое, Спортен клуб Ракета и Българската федерация по лека атлетика.

В маратона в Стара Загора участваха и семейство датчани, които живеят в Пловдив и имат двама синове – на 14 и 16 години. Тук беше и канадецът Алистър, който през 2019 г. ще се опита да стартира на 52 маратона в 52 страни, както и да постави рекорд за Гинес като подобри световния рекорд във всяка от тях, бягайки облечен в различни атрактивни костюми. Алистър бяга в класическата дистанция от 42,195 км с ракета и топка за тенис. Изявата му е вдъхновена от състезания като Лондонския маратон, в който обикновени хора се обличат във фантастични костюми и се опитват да поставят световни рекорди на Гинес.

„От Стара Загора тръгва веригата тази година. Времето е с нас. Условията за бягане са много добри, надяваме се и на добри резултати“, каза при откриването Красимира Чахова, зам.-кмет на Община Стара Загора.

Точно в 10 часа беше даден старта на класическата дистанция и полумаратона, а 5 минути след това стартираха състезателите на 10,5 км. От старта пред Община Стара Загора, на пресечката с бул. "Руски" участниците правиха десен завой и продължават до ул. "Гурко", където следва ляв завой. Маршрутът продължава по бул. "Цар Симеон Велики", след което участниците преминават по бул. "Никола Петков". В района на магазин „Метро“ правиха обратен завой и по същия маршрут се насочваха към сградата на Община Стара Загора.

В дистанцията 10,5 км при мъжете победата спечели Йоло Николов с резултат 32:30 минути, а само десет секунди след него финишира неговият възпитаник Иво Балабанов, трети се нареди Християн Стоянов. При жените триумфира Оливера Йефтич от Сърбия, следвана от Адриана Папарсова от Северна Македония и Наталия Семьонович от Украйна.

В полумаратона при мъжете най-бърз беше Олександър Матвичук от Украйна, следван от сънародника си Богдан Семьонович и Пол Теури от Кения.

Три кенийки окупираха първите три места при жените: Рут Мбата, Хелън Кимутай и Гладис Бивот взеха медалите в полумаратона.

С най-голям интерес се очакваше финал при мъжете в класическата дистанция. Със страхотен финален спринт победата завоюва Хоси Туей от Кения с резултат 2:23:28 часа. Втори се нареди миналогодишният победител Ахмед Асеф от Италия, а трети остана Йосеф Сбаий от Мароко.

Убедителна победа при жените постигна Вира Овчарук от Украйна с нов рекорд на трасето 1:38:08 часа. Втора остана миналогодишната победителка Рут Матебо от Кения, а трета е Илхан Ел Муради от Мароко.

В държавния шампионат при полумаратона при мъжете победител стана Митко Ценов, а при жените Маринела Нинева.

Всички участници получиха медали. А призьорите в отделните дисциплини и парични награди. Победителите в Стара Загора в класическата дистанция - и при мъжете, и при жените получават по 8000 лева, заелите второ място – по 3000 лева, класиралите се трети – по 2000 и т.н. до 10-о място с 400 лева.

maraton stara zagora 007

maraton stara zagora 003

maraton stara zagora 004

maraton stara zagora 005

maraton stara zagora 006

www.infoz.bg   www.infoz.bg (Снимки: пресцентър на Община Стара Загора)