Архитектът, възстановил желязната църква „Св. Стефан”, ще посети Стара Загора

Арх. Фикрие Булунмаз от Истанбул ще посети Стара Загора на 17 май. Срещата с нея ще се състои от 14:00 часа в зала „П. Р. Славейков”. Тя е организирана от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране в Стара Загора, със съдействието на Общината и Камарата на архитектите.

В продължение на около 7 години архитект Булунмаз ръководи реставрацията и ремонта на желязната църква „Свети Стефан” в Истанбул. Като главен реставратор тя има най-голяма заслуга за възраждането на най-ценната българска светиня в Истанбул. Участвала е и в реставрацията на църквата „Света София“, както и на Джумая джамия в Пловдив. По думите и „Свети Стефан“ е най-красивата църква на света. Тя няма аналог, тъй като железните църкви са били две, но е запазена само българската.

Родена е през 1960 г. в Карабюк Ефлани, но целият и живот преминава в Истанбул. През 1982 г. завършва Технически университет и защитава магистратура. Има издадена авторска книга с разкази, участва в общи изложби с дъщеря си и сина си.

Сега арх. Булунмаз участва в семинари с професионалисти и студенти в Истанбул и в чужбина, на които представя работата по реставрацията на „Свети Стефан“. Пише и книга, в която ще разкаже за процеса по възстановяването на уникалната българска църква.

На 12 февруари т. г. председателят на Комисията по културата и медиите Вежди Рашидов връчи почетен плакет на Народното събрание на арх. Фикрие Булунмаз.

Арх. Булунмаз и Вежди Рашидов

www.infoz.bg  www.infoz.bg