Стотици старозагорци подкрепиха инициативата „Книги за смет”

Стара Загора е сред петте български градове, в която се провежда инициативата „Книги за смет”, организирана от издателство Smart Books и фондация Credo Bonum. Стотици старозагорци показаха отговорно отношение към природата и любов към четенето, като се включиха активно в инициативата. Те предадоха пластмасови отпадъци и срещу всеки килограм получиха книга по избор.

„Целите на кампанията са да се рециклира пластмасата, която знаете какво се случва с нея ако не отиде в специалните контейнери и в заводите за повторна употреба. Втората цел е да се намали използването на пластмасата за еднократна употреба” – каза Георги Събев, представител на организаторите.

25 кг пластмаса предадоха членове на „Екоклуб”-а в Езикова гимназия „Ромен Ролан” в Стара Загора. „Поставихме кашони във всяка класна стая. В тях събирахме пластмасата, след това я предадохме и взехме книги за училищната библиотека” – сподели Златина Русева от Езикова гимназия „Ромен Ролан”. „Тази инициатива е много добър пример. Особено във времена като днешните, трябва да се замисляме много за нашия дом и за това как се грижим за него, затова че трябва да изхвърляме разделно” – коментира Силвия Трифонова, президент на Младежкия воден парламент на България и възпитаник на Езикова гимназия "Ромен Ролан".

Радващ за организаторите е фактът, че в инициативата се включиха много млади хора и семейства с малки деца. „Много съм развълнуван. Цяла година събираме пластмасовите отпадъци, за да даваме пример на децата” – сподели Миглена Петрова от Стара Загора. „Аз събирам отпадъците почти половин година, защото очаквам това събитие. Помислих, че няма да се състои, но прочетох в интернет, че ще бъде на 12 май и бях много щастлива, защото обичам природата” – каза Йорданка Дякова.

Инициативата „Книги за смет” ще продължи да се разраства и ще се провежда във все повече български градове.

Инициативата „Книги за смет”, организирана от издателство Smart Books и фондация Credo Bonum, протече при голям успех в Стара Загора

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg 

На подобна тема