Кметът на Стара Загора Живко Тодоров: Намаляване, рециклиране и компостиране са стъпките към разумно управление на отпадъците

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров: Намаляване, рециклиране и компостиране са стъпките към разумно управление на отпадъците

Стара Загора генерират приблизително 55 хиляди тона отпадъци на година, от които 40% биват рециклирани, а останалите отиват в депото в Ракитница. „Стремежът ни е да бъде намалена цифрата колкото е възможно повече“, уточни кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Той заедно с министъра на околната среда и водите Борислав Сандов посетиха Зоопарк Стара Загора и коментираха важни за града теми.

„Проведохме конструктивна консултация във връзка с управлението на отпадъците с министъра на околната среда и водите Борислав Сандов и стигнахме заедно до решението да прекратим изграждането на Завод за изгаряне на отпадъци в Стара Загора чрез пиролиза. Ще работим в посока на намаляване, рециклиране и компостиране на отпадъците“, каза пред журналисти кметът на Стара Загора Живко Тодоров. „Обмисляме идеята за датчици, които да бъдат поставени върху контейнерите, за да бъде следен процесът на изхвърляне, респективно и контролирано почистването им. Работим по проект за разширяване на депото с втора клетка, за да отговорим на нуждите на старозагорци, както и да сме все по-близо до европейската политика за управление на отпадъците. Щастлив съм, че заедно с министерството стигаме до решения, които да бъдат полезни и работещи“, каза още кметът. Той изрази и благодарност към министър Сандов по повод издаването на лиценза на изцяло обновения Зоопарк в града.

Министър Борислав Сандов не сподели добрите си впечатления от Зоокъта, който посети заедно с градоначалника, както и не пропусна да подчертае, че това е пример за правилно сътрудничество на местно и държавно ниво. „Градът е едно от най-зелените места в България. Тук има добри перспективи за развитие не само като географско местоположение, но и благодарение на всички предпоставки за европейски политики и тяхното прилагане“, сподели пред медиите министър Сандов. „Първото, към което ще се стремим тук – е разделното събиране на отпадъци да се случва още при източника, т.е при домакинствата. Второто решение е разширяване на системата за разделно събиране и на трето място е сепарирането на отпадъци, за да се сведе до минимум изхвърлянето им в депото“, обобщи министърът стъпките, по които ще се върви занапред. Той допълни, че проектът, който подготвя Общината за изграждане на нова клетка за депониране, има възможност да бъде финансиран от Предприятието за управление на дейности по опазване на околната среда и ще съдействат на експертно ниво на местната администрация.

Министърът на околната среда и водите отправи похвала към местната власт и жителите на Стара Загора за добрия пример, който са дали, а именно действията по повод запазването на „Бедечка“ като паркова територия. От думите му стана ясно, че в следващия програмен период ще има средства, които да подпомогнат този вид градски горски територии да бъдат все по-привлекателни, но и собствениците на терени да бъдат обезщетени.

В брифинга пред старозагорските медии се включи и новият директор на Регионалната инспекция по околната среда и водите Диана Искрева.

IMG 4695 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема