24 май ще бъде отбелязан в Стара Загора с празнично шествие

24 май ще бъде отбелязан в Стара Загора с празнично шествие

Ученици и студенти в Стара Загора ще се включат в празничното шествие по повод 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Тази година то ще е от три лъча, които ще се съберат на площада пред Общината. Мажоретките от Центъра за подкрепа за личностно развитие ще подгреят празника с танцови изпълнения.

Първият ще тръгне от парк „Александър Стамболийски“ (Алана), по ул. „Свети княз Борис“, централната алея на парк „Пети октомври“, по бул. „Митрополит Методий Кусев“ до площада. Вторият тръгва от Пето основно училище „Митьо Станев“, по южното платно на бул. „Цар Симеон Велики“, а третият от парк „Йордан Капсамунов“ (Езерото), по бул. „Митрополит Методий Кусев“ до площада.

Церемонията ще започне в 10:00 часа с изпълнение на емблематичното стихотворение „Аз съм българче“. След това ще прозвучи хорово изпълнение на химна „Върви, народе, възродени“. Към небето ще полетят балони с буквите от българската азбука. Под звуците на Националния химн ще бъдат издигнати знамената на България, на Стара Загора и на Европейския съюз.

След официалните приветствия, ще бъдат връчени наградите „Стара Загора“ и „Млада Загора“, които се присъждат за постижения в културата, изкуството, образованието и науката.

Поздравления към отличените ще поднесат Вокална група „Розов свят“ с изпълнението на песента „Учителко, любима“, квинтет „Траяна“, вокална група „Усмивки“ и солисти от Държавна опера - Стара Загора.

Празникът ще завърши с концерт на Детски фолклорен ансамбъл „ Загорче“ и на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“.
Тържественото честване ще се проведе на две сцени.

Иванка Сотирова - за организацията на Празника на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май в Стара Загора

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Най-четеното от последните дни