Столетницата Мария Белчева получи поздравления от кмета на Стара Загора

Столетницата Мария Белчева получи поздравления от кмета на Стара Загора

Мария Белчева от старозагорското село Дълбоки навърши на 26 юли 100 години. Юбилярката получи кошница с цветя, красива торта и поздравления от кмета на Стара Загора Живко Тодоров. Век житейски път сам по себе си е повод за гордост и житейска радост. Пожелавам Ви да се радвате на здраве и благоденствие.

Изпращайте всеки един ден с удовлетворение и душевен мир и посрещайте новия с надежда, се казва в поздравлението на Живко Тодоров, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Родът на баба Мария се слави като един от най-дълголетните в селото. Баща ѝ Марко Йорданов умира на 94 години, майка ѝ Гана Йорданова доживява до 102 години, а дядо ѝ - до 103 години.

През 1939 г. Мария се омъжва за Иван Белев, а през 1949 г. се ражда синът им Марко. Иван Белев е основател на ТКЗС-то в селото, където работи и Мария до пенсионирането си.

baba maria 2Баба Мария е най-добрата домакиня, разказва кметът на селото Бальо Иванов. Правела вкусни баници, месеници, курабии, мекици, с които черпела децата от махалата. Умеела да тъче, да плете, да бродира, а цветята и били слабост. Много четяла, допреди няколко години и телевизия гледала. Навремето първи в махалата купили телевизор и всички идвали у тях на гости да гледат програмата. Доскоро копаела в градината и се сърдела на сина си Марко, ако я изпревари. Сега чува лошо, зрението и е отслабнало, но е жизнена и ходи из двора с бастуна.

Най-голямата ѝ радост била внучката – археологът Мария Камишева от Регионален исторически музей. Отгледала я докато тръгне на детска градина и я научила да рецитира стиховете на Ботев. Много се гордее с нея и с правнуците си, които чака винаги с нетърпение в Дълбоки.

„Благодаря Ви. Само добро да има за всички“ - развълнувано споделя баба Мария. „Яде всичко, не пие алкохол, все гледа да върши нещо“ - обясни снахата.

Утре ще бъде и родовото събиране за юбилея на баба Мария. „Тържествено ще почетем най-възрастната ни жителка“ - обеща кметът на селото.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Теми:
24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24