първия училищен звънец в Средно училище Железник

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров би първия училищен звънец в Средно училище „Железник”

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров би първия училищен звънец, с което постави началото на новата учебна година в реновираното Средно училище „Железник” - едно от най-големите на Балканите. Гости на тържеството бяха още Емил Христов, зам.-председател на Народното събрание и председателят на Общинския съвет в Стара Загора Таньо Брайков.

Базата на средното училище беше изцяло обновена и в нея са вложени над 5,5 млн. лева. Поставена е нова дограма, входни врати, настилки в бюфета, атриума и санитарните възли. Основен ремонт е извършен на покривите на различните блокове. Подменени са котлите и радиаторите на парната инсталация и други. Изградени са рампи и три асансьора за хора с двигателни затруднения. Спортни игрища за футбол и баскетбол, трибуни и фитнес площадка са обособени в двора на училището.

IMG 9815

„Училището е прекрасно, както и останалите ремонтирани сгради на училища и детски градини. Но съдържанието на тази сграда - това са учениците и техните преподаватели ще я напълнят. Най-радостно е, че децата са усмихнати и щастливи, както и техните учители и родителите. Пожелавам им успех, да са живи и здрави и на добър час!” – каза кметът Живко Тодоров.

Той откри учебната година и в обновеното Средно училище „Иван Вазов”, където получи благодарности за модернизираната база от родители и близки на ученици. В сградата са въведени мерки за повишаване на енергийната ефективност. Ремонт е извършен на вътрешните инсталации, кабинети, класни стаи и тоалетни. Има нови тротоари около двора на училището, положен е и нов асфалт. Средствата за обновяването на едно от големите старозагорски училища са над 2 млн. лева по Оперативна програма „Региони в растеж 2014 - 2020“.

На откриването присъстваха още председателят на Постоянната комисия по спорт и младежки дейности към Общинския съвет Николай Диков, секретарят на Общинска администрация Делян Иванов, началникът на Регионално управление на образованието – Стара Загора Татяна Димитрова, десетки представители на различни държавни и местни институции, директори на други старозагорски учебни заведения.
Прага на класните стаи в старозагорските училища прекрачиха над 14 500 ученици, 1350 от тях са първокласници.

Кметът на Стара Загора участва и в официалното откриване на новата академична година в Тракийски университет. В церемонията участваха още Емил Христов, зам.-председател на Народното събрание, председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, депутати, общински съветници, представители на бизнеса, ръководители на образователни и културни институции, академичното ръководство и преподаватели във висшето учебно заведение.

IMG 9347

IMG 9498

IMG 9623

IMG 9949

 

Живко Тодоров, кмет на Стара Загора: Посрещаме новата учебна година с изцяло ремонтирани сгради, с модерно оборудване, но децата, които са усмихнати и щастливи и техните преподаватели, които ще напълнят тези сгради, придават смисъла

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg