Кметът на Стара Загора и КНСБ ще работят за запазване на комплекса Марица изток

Кметът на Стара Загора и КНСБ ще работят за запазване на комплекса „Марица изток”

Споразумение за сътрудничество подписаха кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров и Галина Кирчева, регионален координатор на КНСБ. Двете страни заявяват, че ще си сътрудничат ефективно за постигането на конкретни резултати в интерес на старозагорската общественост.

По време на срещата стана ясно, че кметът Живко Тодоров и синдикатите ще работят съвместно и за запазването на комплекса „Марица изток“. „Трябва да положим максимални усилия комплексът да работи възможно най-дълго на пълен капацитет“ - категоричен е Живко Тодоров. По думите му няма друга алтернатива за държавата. „Аз като кмет ще се боря за запазване на комплекса“ - допълни Тодоров. Той разказа, че вече е провел срещи в Европейския парламент с Юнус Омаржи, председател на Комисията по регионално развитие, както и с евродепутати от Румъния и Полша. Заедно с българския евродепутат Андрей Новаков са стартирали инициатива за защита на комплекса на регионално равнище. Ще се осъществят връзки с други засегнати региони от Полша, Румъния и Германия за обща платформа. „В момента имаме уникален шанс в новия парламент. Не сме против екологията, но всичко трябва да става с последователни стъпки и ясна стратегия. Ще се борим и за създаване на Фонд за подкрепа на регионите“ - каза още Тодоров.

На 24 септември в „Мини Марица-изток“, по искане на КНСБ и КТ Подкрепа, ще се проведе среща с енергийния министър Теменужка Петкова и евродепутати. Ще бъде обсъдено създаването на работни групи и изработване на стратегия. Обсъжда се и идеята за среща в Брюксел с представители на Полша, която също ползва въглищата като ресурс. „Няма друга опция за България за комплекса „Марица изток“, трябва ние да инициираме, да търсим подкрепа от всички политически групи. Трябва да има диференциран подход към различните държави. Европа не е еднаква в регионите“ - обясни Живко Тодоров.

Освен в енергетиката, синдикатите и кметът ще работят заедно в приоритетни области като повишаване на заетостта чрез разкриване на работни места, социален диалог, борба с бедността, повишаване на качеството на социалните услуги, развитие на човешките ресурси в региона, образованието, културата, транспорта и др.

„Сътрудничеството ни ще бъде за развитието на града. Приех, защото мисля, че от КНСБ са били винаги продуктивни и конструктивни , работещи в интерес на гражданите. Давам дума, че ще следвам споразумението“ - каза Живко Тодоров.

„Осъзнаваме общата мисия и отговорност, която имаме. Това споразумение е резултат от дълбок анализ” - подчерта Пламен Нанков, вицепрезидент на КНСБ. По думите му не е масов случай сключването на такива споразумения с общините. „Вярвам, че тук сложихме добра основа, пътна карта за успешното ни сътрудничество в следващия мандат“ - допълни Нанков.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема