Започва цялостно обновяване на Зоопарка в Стара Загора

Започва цялостно обновяване на Зоопарка в Стара Загора

Със символична първа копка започва цялостното обновяване на Зоологическата градина в Стара Загора. Това става възможно след като проектът на Община Стара Загора беше одобрен от Фонда за устойчиви градове. Той е на стойност, 4,2 млн. лева, от които 2,5 млн. лева са финансирани по Оперативна програма „Региони в растеж”.

Състоянието на цялата зона ще бъде напълно подобрено в съответствие със световните стандарти за отглеждане на животни. Реализацията на проекта за реконструкция на зоопарка ще го превърне в още по-атрактивна зона за обществен отдих, както и за познавателни и образователни дейности. Предвижда се изграждане на учебен център с експозиционна част. Проектът включва още и подновяване на външната ограда на градината, рехабилитация на съществуващите алеи за разходка, нови санитарни възли и други. Всички защитни огради около клетките ще бъдат реновирани.

„По време на ремонта, част от животните ще бъде пребазирани в други зоопаркове. Тъй като това е свързано със стрес за самите едри животни, по-голямата част от едрите хищници най-вероятно ще останат тук” – каза директорът на Зоопарка доц. д-р Радослав Михайлов.

Срокът за изпълнение на реконструкцията е 360 дни, а фирмата, избрана чрез обществена поръчка е „Трейс Груп Холд“ АД.

Зоологическата градина се намира в най-големия парк в града – „Митрополит Методий Кусев“ и е създадена през 1957 г. Зоопаркът е разположен на площ от 70 дка и е обитаван от над 400 животни от 80 вида от различни континенти. Предпочитан е за разходки и отдих и от малките и от порасналите старозагорци и от гостите на града.

Зоопаркът ще бъде безплатен за посетители на 5 октомври – Деня на Стара Загора. Обновяването ще започне на 7 октомври и през това време ще бъде затворен.

Събитието на 21 септември започна с водосвет, а гости бяха председателят на Общинския съвет Таньо Брайков и общински съветници, народният представител Радостин Танев, зам.-кметовете на града Йордан Николов, Иванка Сотирова и Красимира Чахова, ръководителят на проекта и главен финансист на Община Стара Загора Цанка Ганева, гл. архитект Виктория Грозева, секретарят на администрацията Делян Иванов, председателят на Надзорния съвет на „Трейс Груп Холд” проф. инж. Николай Михайлов и други.

ofitsialni litsa

Зоопаркът е разположен на площ от 70 декара, създадена е през 1957 г. и днес е обитаван от над 400 животни от около 80 вида

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg