Откриват в Стара Загора Академия за компютърни и природо-математически науки

Откриват в Стара Загора Академия за компютърни и природо-математически науки

Академията за компютърни и природо-математически науки в Стара Загора ще бъде открита на 28 септември, от 10:00 часа, в зала „П. Р. Славейков”. Идеята е на кмета Живко Тодоров за създаване на специално училище за даровити деца с най-добрите условия за развитие на таланти, припомниха от пресцентъра на Общината.

От тази есен започва обучение по програма, разработена от математика Любомир Любенов. Първата година заниманията ще са само в свободните часове, а от следващата ще има училище с обучение от първи до единадесети клас, отворено за децата от цяла България. Училището ще се помещава в сградата на Първо основно, която ще бъде ремонтирана. Тя ще бъде от типа затворен комплекс, включително с общежитие.

Ще бъдат канени най-добрите преподаватели. Вече има потвърдено съгласие за осигуряване на учени от доц. д-р Първан Първанов, декан на Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, проф. Йордан Табов от БАН, проф. Емил Колев, ръководител на ученическия институт по математика и информатика и Невена Събева, зам.-главен редактор на сп. „Математика“.

Всички желаещи да бъдат членове на Академията ще трябва да подадат заявление по образец в Център за подкрепа за личностно развитие, ул. „Захари Княжески“ № 71, етаж 3.

На 28 септември от 10:00 часа ще се състои церемонията по откриването на Академията, след това младите таланти ще могат да се срещнат и да вземат автограф от авторите на книги Мариана Богданова, Емил Колев и Невена Събева. От 11:00 започват заниманията с участниците в залите на Община Стара Загора. Бъдещите членове на Академията ще трябва да покажат знания в тест и да посочат мотивацията си за участие.

С учениците от 2 и 3 клас заниманията ще води Мариана Богданова от Тракийски университет. Любомир Любенов ще обучава учениците от 4 и 5 клас. Заместник-главният редактор на сп. „Математика“ Невена Събева ще води часовете в 6 и 7 клас, а лектор на учениците от 8 до 12 клас е проф. Емил Колев от БАН.

Заниманията през годината ще се провеждат всяка седмица по 90 минути за всеки от класовете.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Светът

Руският президент Владимир Путин обяви, че неработните дни заради коронавируса в Руската федерация се продължават до края на април. Хората са в принудителен платен отпуск

 

Най-четеното от последните дни