Откриват в Стара Загора Академия за компютърни и природо-математически науки

Откриват в Стара Загора Академия за компютърни и природо-математически науки

Академията за компютърни и природо-математически науки в Стара Загора ще бъде открита на 28 септември, от 10:00 часа, в зала „П. Р. Славейков”. Идеята е на кмета Живко Тодоров за създаване на специално училище за даровити деца с най-добрите условия за развитие на таланти, припомниха от пресцентъра на Общината.

От тази есен започва обучение по програма, разработена от математика Любомир Любенов. Първата година заниманията ще са само в свободните часове, а от следващата ще има училище с обучение от първи до единадесети клас, отворено за децата от цяла България. Училището ще се помещава в сградата на Първо основно, която ще бъде ремонтирана. Тя ще бъде от типа затворен комплекс, включително с общежитие.

Ще бъдат канени най-добрите преподаватели. Вече има потвърдено съгласие за осигуряване на учени от доц. д-р Първан Първанов, декан на Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, проф. Йордан Табов от БАН, проф. Емил Колев, ръководител на ученическия институт по математика и информатика и Невена Събева, зам.-главен редактор на сп. „Математика“.

Всички желаещи да бъдат членове на Академията ще трябва да подадат заявление по образец в Център за подкрепа за личностно развитие, ул. „Захари Княжески“ № 71, етаж 3.

На 28 септември от 10:00 часа ще се състои церемонията по откриването на Академията, след това младите таланти ще могат да се срещнат и да вземат автограф от авторите на книги Мариана Богданова, Емил Колев и Невена Събева. От 11:00 започват заниманията с участниците в залите на Община Стара Загора. Бъдещите членове на Академията ще трябва да покажат знания в тест и да посочат мотивацията си за участие.

С учениците от 2 и 3 клас заниманията ще води Мариана Богданова от Тракийски университет. Любомир Любенов ще обучава учениците от 4 и 5 клас. Заместник-главният редактор на сп. „Математика“ Невена Събева ще води часовете в 6 и 7 клас, а лектор на учениците от 8 до 12 клас е проф. Емил Колев от БАН.

Заниманията през годината ще се провеждат всяка седмица по 90 минути за всеки от класовете.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Най-четеното от последните дни

 

Честит Национален празник - Андон Андонов