Живко Тодоров: Винаги съм работил в името на Стара Загора

Живко Тодоров: Винаги съм работил в името на Стара Загора

В избора ми да представя отчета за втория ми мандат в обновената зала в бившия Синдикален дом има символика, защото през последните 8 години с моя екип и администрацията работехме за обновяването на Стара Загора. Това заяви кметът Живко Тодоров. Общината е реализирала през последните 4 години проекти с европейско, държавно и собствено участие за над 300 млн. лева.

„Приключихме мащабни инфраструктурни проекти, като надлеза над жп линиите и новите кръгови съоръжения на бул. “Славянски“, обновяването на парк “Митрополит Методий Кусев“ (Аязмото), площада пред Общината, пешеходната зона на бул. „Цар Симеон Велики“ и др.” – каза кметът, като уточни, че заради неспазването на срока за изпълнението на проекта, дружеството е глобено с около 540 000 лева.

zhivko todorov 2

Сбъдна се мечтата ни да имаме най-големия, новоизграден парк в България – парк „Артилерийски”, който е на площ от 130 дка, с детски площадки, зони за спорт и отдих, катераческа стена, скейтпарк, стрийт фитнес и др. Предвидени са и терени за изграждане на многофункционална зала.

Живко Тодоров постави акцент и върху запазената финансовата стабилност на общината и високия кредитен рейтинг. „Тези средства не се дават даром – те изискват добри проекти, защитени, одобрени, изпълнени. Стои много добре свършена работа“ - каза още Тодоров. Стара Загора продължава да е сред финансово най-стабилните общини в страната според критериите на Министерството на финансите. От 2012 г. местните данъци не са променяни.

Направени са сериозни инвестиции и за подобряването на условията в образователната инфраструктура. Ремонтирани са 12 училища, 11 детски градини, 5 ясли и 4 физкултурни салона, на стойност 18 млн. лв. С 3,4 млн. лв. от бюджета на Община Стара Загора е обновена изцяло многофункционалната зала, в която беше представен мандатният отчет. Цялостен ремонт имаше на закрития плувен басейн, по европейската инициатива за устойчиво градско развитие JESSICA, на стойност 2,6 млн. лв. Изградена беше и регионална система за управление на отпадъците в региона, на стойност 52 млн. лв. На 100% е подновен с нови автобуси и тролейбуси градският транспорт. Общината спечели и проект на стойност 45 млн. лева по Оперативна програма „Околна среда” за закупуване на електрически автобуси и зарядни станции, с което продължава последователната си политика за подобряването на качествата на въздуха.

Над 80 млн. лв. са инвестирани в Стара Загора за обновяване на 75 жилищни сгради, с 5700 апартамента, по Националната програма за енергийна ефективност.

Стара Загора получи одобрението на „Фонд за устойчиви градове“ (ФУГ) за финансиране на проект „Реконструкция на Зоопарк Стара Загора“. Подписаният договор е на стойност 4,2 млн. лв. – за цялостно преобразяване на едно от любимите места за разходка на поколения старозагорци и притегателна атракция за стотици гости на града. Ремонтът ще започне в началото на октомври месец.

Предстои и цялостна реконструкция на „Руски пазар“, както и разширението на ул. „Кап. Петко войвода“. Готов е и идейният проект за обновяване и реконструкция на Летния театър в парк „Митрополит Методий Кусев“.

„През годините, мога откровено да кажа, че съм целял конструктивно управление. Работил съм винаги в името на Стара Загора и нейните жители. Старал съм се да бъда сдържан и да държа на думата си – смятам, че това е важно“ - сподели кметът.

На публичния отчет на Живко Тодоров присъстваха Емил Христов, зам.-председател на Народното събрание, народните представители Борис Кърчев, Маноил Манев и Радостин Танев, заместник-кметовете на общината – Йордан Николов, инж. Янчо Калоянов, Иванка Сотирова и Красимира Чахова, председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, местният обществен посредник Надежда Чакърова-Николова, ректорът на Тракийския университет проф. Иван Въшин, директорът на „ВиК – Стара Загора“ – инж. Румен Райков, изпълнителният директор на Индустриална зона „Загоре“ Радослав Танев, както и председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България – Стара Загора, Стефан Шоселов, представители на местни и държавни институции, на медиите, на неправителствени и младежки организации, както и стотици граждани.

zhivko todorov 3

Какво прави администрацията на кмета Живко Тодоров за привличане на инвестиции в община Стара Загора?

www.infoz.bg  www.infoz.bg