Фондация Яворов откупи неизвестни досега документи на поета

Фондация „Яворов” откупи неизвестни досега документи на поета

Фондация „Яворов” откупи 19 оригинални разписки, писма, требвания от личния архив на големия български поет и революционер, неизвестни досега. Сред тя е и къс от турското знаме, което Пейо Яворов е съсякъл със сабята си в Неврокоп през 1912 година. Това съобщи пред журналисти председателят на Фондация „Яворов” Тодор Иванов. В неизпратените писма до видния революционер Тодор Александров, до Христо Чернопеев и др., са открити и три неиздавани досега стихотворения.

Къс от турското знаме

„Това опровергава теорията, че след смъртта на Мина, Яворов е престанал да пише поезия” – добави Тодор Иванов. Всичко тези ценни документи и стихотворения са публикувани в книгата „Непознатият Яворов”, чиято премиера ще се състои на 13 януари в Чирпан, когато ще бъдат открити Яворовите януарски дни. Изданието ще представи доц. д-р Милкана Бошнакова, която е изследвала оригиналите.

Тодор Иванов съобщи още, че те са откупени от колекционера Христо Павлов от София. Първоначално той е искал за тях 100 000 лева, но след 9-месечни разговори цената е била намалена на 27 000 лева. „По време на предизборната кампания през октомври, президентът Георги Първанов посети Чирпан. Аз и настоящият кмет Ивайло Крачолов му разказахме за ценния архив. След 10 дни Първанов се обади и каза, че средствата са осигурени чрез фондацията на Петър Манджуков” – разказа Тодор Иванов. Парите са преведени на колекционера на 3 януари и неизвестните досега документи на Яворов вече са в музея в родния му град.

Доц. д-р Милкана Бошнакова: Да се намерят днес неизвестни стихотворения на поета Пейо Яворов е чудо!

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg