Гласуваме за проект на Държавна опера – Стара Загора до 28 февруари

Гласуваме за проект на Държавна опера – Стара Загора до 28 февруари

От 4 до 28 февруари може да се гласува за проекта на Държавна опера - Стара Загора „ЕдуОпера за вас, /младежи/ специални“, който се състезава с 15 международни проекта, представени във Федора – Европейски кръг на оперните и балетни филантропи. Проектът има за цел социално приобщаване на млади хора със специални образователни потребности чрез музика, танц и опера.

Неговата цел е да предложи работни семинари по музика и танц на смесена група от младежи със специални потребности (аутистичен спектър, синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, синдром на Даун, със сетивни и комуникативни проблеми) и други техни връстници. Общите дейности ще доведат до резултата от съвместно преживяване в интерактивно оперно представление със заглавие „Аз съм музикант“, с професионални музиканти, танцьори, певци, подкрепени от състав от деятели в образованието.

Вдъхновението на авторите на проекта произтича от факта, че класическата музика може много повече да бъде използвана, за да помогне да се подобрят условията за младите хора със специални потребности, макар че няма толкова много дейности или обществени усилия в тази област. Освен това, има значителна липса на културни продукти, които да са подходящи за деца и младежи с аутизъм, синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, или други сетивни проблеми. „Ние считаме, че това предложение е прокарващ пътя проект, който ще поощри други социални и културни организации да развият дейности за приобщаване“.

Това ще бъде първият български проект, изпълнен от оперни и социални институции, който включва както младежи със специални образователни потребности, така и младежи, които не са в риск.

За да постигне своята цел, Старозагорската държавна опера набира представители от двама мощни съюзника - Старозагорския клон на Националната асоциация на ресурсните учители и Старозагорския международен младежки център за работа с младежи в риск, които ще осигурят знанията и уменията за работа с млади хора – със или без специални потребности, както и ща бъдат домакини на музикални образователни работни семинари в техните помещения, и да поощрят местните младежи да приемат тази идея. Очаква се поне 100 младежи да участват в работните семинари, които трябва да се проведат между май и декември 2020, и поне 30, които биха се включили в представлението „Аз съм музикант“.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема