81-годишен мъж е първият заразен с коронавирус в Стара Загора

81-годишен мъж е първият заразен с коронавирус в Стара Загора (ВИДЕО)

81-годишен мъж от Стара Загора е първият случай в общината с COVID-19. Той е постъпил на 25 март в Клиниката по ендокринология в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович” в увредено състояние в резултат на диабет. Това съобщи, изпълнителният директор на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович” проф. д-р Йовчо Йовчев по време на брифинг но Общинския оперативен щаб, който беше предаван онлайн.

На 30 март след получаване на положителен резултат за носителство на коронавирус, мъжът е пребазиран в Клиниката по инфекциозни болести, където продължава лечение. Пациентът е в увредено общо състояние, но не се налага включване на апаратно дишане.

Директорът на Регионалната здравна инспекция в Стара Загора д-р Станимир Станков уточни, че възрастният мъж живеел със сина си и по негова информация водели затворен начин на живот, ходели само до магазина в квартала. Проверяват се осем души, които са в съседство на заразения мъж, тъй като преди време са се върнали от чужбина.

Клиниката по ендокринология е дезинфекцирана и временно затворена. Днес бяха взети проби от персонала, обслужвал пациента. Всички са отрицателни, но медиците ще останат под домашна карантина. Пациентите, които ще постъпват в нея, ще бъдат настане в други клиники, уточни проф. Йовчев. Той добави, че в болницата са предприети всички необходими мерки. Лечебното заведение е обезпечено с дезинфектанти, предпазни средства и облекла. В Клиниката по инфекциозни болести са обособени два сектора. В този, който е предвиден за заразени с COVID-19, всеки пациент ще разполага със самостоятелна баня и тоалетна. Предприети са още строги противоепидемични мерки, има отделен рентген за пациенти в тежко състояние. Организацията е на необходимото ниво, има възможност за разкриване на допълнителни легла, но се надявам да не се наложи – каза още проф. Йовчев.

Кметът Живко Тодоров съобщи, че кварталът и входът, в който живее заразеният мъж, ще бъдат дезинфекцирани.


Областният управител Гергана Микова въведе вечерен час в област Стара Загора, за да се противодейства на разпространението на коронавируса

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров за мерките срещу COVID-19 в града

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров - контрол и санкции за нарушителите на мерките срещу коронавируса

Проф. Йовчо Йовчев, директор на Университетска болница - Стара Загора - за първия случай на заболял от COVOD-19 в Стара Загора

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров обяснява защо има забрана за посещение на кътовете за разходка на кучета

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров - Великден по време на коронавирус пандемия

Репортаж от пресконференцията в Стара Загора (31-03-2020)

Пресконференция за мерките за ограничаване на коронавируса в Стара Загора - пълен запис

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg 

На подобна тема