От 1 март до края на извънредното положение детските градини и ясли са освободени от такси

От 1 март до края на извънредното положение детските градини и ясли са освободени от такси

Родителите няма да дължат такси за яслите и детските града от 1 март до края на извънредното положение. Тези, които са платили за времето от 1 до 13 март, ще бъдат компенсирани за следващи периоди. Това съобщи председателят на групата на общинските съветници от ГЕРБ в Общинския съвет на Стара Загора Диян Димитров на пресконференция, предавана онлайн.

В нея участваха кметът Живко Тодоров, председателят на Общинския съвет Мария Динева и председателят на групата на общинските съветници от БСП проф. Иван Върляков.

Проф. Иван Върляков, председател на групата на „БСП за България“, информира, че съветниците са се обединили за решението от 1 април т. г. да бъдат освободени от такса ползващите Детска кухня до края на извънредното положение. Тези, които са платили до днес, ще могат да ползуват сумите при следващи плащания. От 1 март пък са освободени от такса ползвателите на Домашния социален патронаж и Диетичния стол. Ако вече са платили, парите ще им бъдат приспаднати по същия механизъм.

Считано от 1 април, работещите в Детска млечна кухня, Диетичния стол и Социалния патронаж ще получават по 100 лева допълнително възнаграждение до края на извънредното положение. Също така Общината ще осигури 5000 предпазни маски, изработени в „Мересев”, които ще бъдат раздадени на хора в малките населени места, които нямат възможност да си закупят, заради спрения междуселищен транспорт.

Предложенията ще бъдат взети като решения на заседание на Общинския съвет. Всички общински съветници се обединихме около тях, защото сме единни, когато трябва да се помогне на хората – заяви Мария Динева. Кметът Живко Тодоров изказа своите благодарности за подкрепата на целия Общински съвет. Той уточни, че за изпълнението на мерките ще са необходими над 300 000 лева.

председателят на групата на общинските съветници от ГЕРБ Диян Димитров призова представителите на бизнеса да запазят максимално работните места. Предстои съветниците да обсъдят и мерки в подкрепа на малкия и среден бизнес.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg