Стара Загора чества тържествено 143 години от Освобождението на България

Стара Загора отбеляза тържествено Националния празник Трети март и 143-тата годишнина от Освобождението на България. Точно в 10:00 часа пред сградата на Община Стара Загора беше издигнато националното знаме на Република България. След това венци и цветя бяха положени пред всички паметници, посветени на Освобождението на Стара Загора:

Паметник „Защитниците на Стара Загора“, Мавзолей – костница „19 юлий 1877“, Паметник на Трета опълченска дружина и подп. Калитин, Паметник на загиналите воини в Джуранлийския бой, Паметник на загиналите във войните старозагорци, Паметник на Старозагорското въстание. Молебен за България в Катедралния храм „Св. Николай“ отслужиха Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан и свещеници от Старозагорската епархия.

 

„3 март е празник на духа, 3 март е празник на националното самосъзнание и гордост, които са се съхранили във времето. Въпреки 500-годишното чуждо робство българите сме успели да запазим себе си“ – каза пред Паметника на защитниците на Стара Загора кметът Живко Тодоров. Той призова да пазим националната си идентичност.

Хиляди старозагорци и гости на града отрупаха с цветя Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“ в знак на почит и признателност към знайните и незнайни герои, извоювали Свободата на България.

Венци и поднесоха още министърът на образованието Красимир Вълчев, министърът на икономиката Лъчезар Борисов, зам.-кметовете на Община Стара Загора Иванка Сотирова, Красимира Чахова и Милена Желева, областният управител Гергана Микова и заместниците ѝ Петя Чакърова И Красимир Червилов, председателят на Общинския съвет Мария Динева, членове на ректорското ръководство на Тракийски университет, депутати, общински съветници и много граждани.

На празничния ден Регионалният исторически музей – Стара Загора и всички музейни обекти, както и Художествената галерия ще бъдат с вход свободен и работно време от 10:00 до 18:00 часа.

3 mart 2021 stara zagora 02

3 mart 2021 stara zagora 03

3 mart 2021 stara zagora 04

3 mart 2021 stara zagora 05

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg