Стелиан Коев: Новите технологии ще дадат бъдеще на комплекса „Марица-изток”

Дори без формален старт на Механизма за справедлив преход и изпълнението на „Зелената сделка”, 2020 беше много трудна година за „Мини Марица-изток” ЕАД - най-голямото въгледобивно дружество в България. Това каза по време на проведената от Института за устойчив преход и развитие онлайн международна среща „Диверсификация на икономиката и преход към устойчиво развитие в минните райони“ финансовият директор на дружеството Стелиан Коев.

Виртуалното събитие събра представители от правителствата на Германия и България, местната администрация, бизнеса, академичните среди и синдикалните организации, за да обсъдят какъв може да бъде подходът на Стара Загора и региона на базата на опита на германския регион Лайпциг в енергийния преход.

koev

По думите на Коев, в „Мини Марица-изток” понастоящем работят малко над 7000 души. „През 2020 г. преживяхме намаление в добива на въглища от 22%. Това беше изключително негативен удар върху нашите финансови резултати. Поради това, към края на 2020 г.

сформирахме нещо като „мозъчен тръст”, съвместно с директорите на топлоелектрическите централи в комплекса „Марица-изток”, които са наши клиенти. Причината е започването на дискусия за приложимите проекти, които могат да се използват за бъдещето на комплекса”, обясни още Стелиан Коев. Той допълни, че главната цел пред мениджмънта на компанията е да се опитат да запазят колкото може повече работни места, както и да се съхранят доходите на хората от региона, като подчерта, че това е много важно за местните общини - Раднево, Гълъбово, Стара Загора, Хасково, Сливен и Ямбол.

„Считаме, че проекти като улавяне и съхранение на СО2, може да постигнат нашите цели за запазване на работните места в комплекса. В същото време проекти като тези могат да изпълнят целите на Европейската комисия за намаление на емисиите СО2”, убеден е финансовият директор на мините. Той уточни, че вече има подобни проекти, изпълнени в САЩ и Северна Европа.

„Знаем, че тези технологии са нови, може да има технически проблеми пред реализацията им, но те неминуемо ще се разрешат в близкото бъдеще. И могат да се реализират в нашия комплекс. В същото време не се съмняваме, че проекти като този, могат да вървят паралелно с други вкл. водород, възобновяема енергия, преквалификация на хората, и т.н.”, каза още по време на срещата Стелиан Коев.

Той сподели, че е убеден, че за тези проекти могат да се намерят достатъчно средства. „За нас като мениджмънт е важно да сме сигурни, че местните хора ще имат достатъчно възможности за работа и ще запазят доходите си, които да използват тук в региона. В заключение, не трябва да забравяме, че мотото на Европейската комисия и Европейския съюз относно енергийната трансформация е, че никой няма да бъде изоставен”, заяви Стелиан Коев, съобщиха от пресцентъра на дружеството.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Можете да следите съдържанието на сайта чрез нашите социални канали:


Telegram каналКанала ни в Telegram

Х каналЕмисията в Х

facebook канал навини Стара ЗагораСтраницата ни във Facebook

viber Стара ЗагораКанала ни във Viber