Стелиан Коев: Новите технологии ще дадат бъдеще на комплекса „Марица-изток”

Дори без формален старт на Механизма за справедлив преход и изпълнението на „Зелената сделка”, 2020 беше много трудна година за „Мини Марица-изток” ЕАД - най-голямото въгледобивно дружество в България. Това каза по време на проведената от Института за устойчив преход и развитие онлайн международна среща „Диверсификация на икономиката и преход към устойчиво развитие в минните райони“ финансовият директор на дружеството Стелиан Коев.

Виртуалното събитие събра представители от правителствата на Германия и България, местната администрация, бизнеса, академичните среди и синдикалните организации, за да обсъдят какъв може да бъде подходът на Стара Загора и региона на базата на опита на германския регион Лайпциг в енергийния преход.

koev

По думите на Коев, в „Мини Марица-изток” понастоящем работят малко над 7000 души. „През 2020 г. преживяхме намаление в добива на въглища от 22%. Това беше изключително негативен удар върху нашите финансови резултати. Поради това, към края на 2020 г.

сформирахме нещо като „мозъчен тръст”, съвместно с директорите на топлоелектрическите централи в комплекса „Марица-изток”, които са наши клиенти. Причината е започването на дискусия за приложимите проекти, които могат да се използват за бъдещето на комплекса”, обясни още Стелиан Коев. Той допълни, че главната цел пред мениджмънта на компанията е да се опитат да запазят колкото може повече работни места, както и да се съхранят доходите на хората от региона, като подчерта, че това е много важно за местните общини - Раднево, Гълъбово, Стара Загора, Хасково, Сливен и Ямбол.

„Считаме, че проекти като улавяне и съхранение на СО2, може да постигнат нашите цели за запазване на работните места в комплекса. В същото време проекти като тези могат да изпълнят целите на Европейската комисия за намаление на емисиите СО2”, убеден е финансовият директор на мините. Той уточни, че вече има подобни проекти, изпълнени в САЩ и Северна Европа.

„Знаем, че тези технологии са нови, може да има технически проблеми пред реализацията им, но те неминуемо ще се разрешат в близкото бъдеще. И могат да се реализират в нашия комплекс. В същото време не се съмняваме, че проекти като този, могат да вървят паралелно с други вкл. водород, възобновяема енергия, преквалификация на хората, и т.н.”, каза още по време на срещата Стелиан Коев.

Той сподели, че е убеден, че за тези проекти могат да се намерят достатъчно средства. „За нас като мениджмънт е важно да сме сигурни, че местните хора ще имат достатъчно възможности за работа и ще запазят доходите си, които да използват тук в региона. В заключение, не трябва да забравяме, че мотото на Европейската комисия и Европейския съюз относно енергийната трансформация е, че никой няма да бъде изоставен”, заяви Стелиан Коев, съобщиха от пресцентъра на дружеството.

www.infoz.bg  www.infoz.bg