Стара Загора е домакин на 25-ия Международен пленер по живопис „Дружба“

Стара Загора е домакин на 25-ия Международен пленер по живопис „Дружба“

За 25-и път Стара Загора е домакин на традиционния международен пленер по живопис „Дружба“, който се провежда от 9 до 16 юни 2021 г. Организатор на събитието е представителството на Съюза на българските художници в града, с подкрепата на Община Стара Загора. В продължение на седмица 7 известни художници ще създадат неповторими творби, посветени на Стара Загора.

На официалното откриване днес в изложбена зала „Байер“ бяха представени участниците в юбилейния форум – Галя Колева и Зорница Иванова от Стара Загора, Валентин Стойчев от Ловеч, Николай Стойчев от София, проф. д-р Красимир Русев от Велико Търново, Румен Жеков от Пловдив и Константинос Даис от Гърция.

Поздрав към творците отправи зам.-кметът на Община Стара Загора Милена Желева. „Нашият град е изключително гостоприемен. Надявам се очарованието му да Ви вдъхновява и картините, които ще създадете да носят този дух, този отпечатък“, се обърна към художниците зам.-кметът. Тя допълни, че Стара Загора има наситена и богата културна програма като покани присъстващите на откриването на Деветия Джаз форум.

Според регламента те ще представят по две картини в размер 50/65 см., които ще останат във фонда на Художествената галерия. Допълнително създадените платна също ще бъдат експонирани в залата.

На 12 и 13 юни участниците в Пленера заедно с техни колеги и млади таланти от школите по рисуване в града ще могат да вземат участие в артбазар „Алея на художниците“ – част от тематичните уикенди, инициирани от Община Стара Загора. Той ще се проведе на кестеновата алея в парк „Пети октомври“ с начален час 10:00 часа.

IMG 8364

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg