В Стара Загора ще се проведе 16-ото издание на „Нощ на изкуствата“

За шестнадесета поредна година в Стара Загора се организира „Нощ на изкуствата” – събитие, което се радва на изключителен интерес от страна на жителите и гостите на града. На 24 септември от 18:00 до 21:30 часа старозагорските музеи, галерии и библиотеки ще посрещнат своите посетители. Предвидените мероприятия са съобразени с въведените противоепидемични мерки и ще бъдат с контролиран достъп. Регионален исторически музей - Стара Загора ще работи с намалена входна такса: редовен билет – 1,00 лв.; ученици, студенти, пенсионери – 0,50 ст.

Ще се допускат до 45 души в сградата.

Посетителите ще имат възможност да разгледат постоянната експозиция, гостуващата изложба „Варна – царицата на Черно море” и най-новата изложба на музея „Археология по време на пандемия, 2020 – 2021 г.“ Желаещите да си направят атрактивна снимка за спомен, могат да използват специалните кътове – „Тракийски воин”, „Антична мода” и „Средновековен воин”. Екскурзоводските беседи ще бъдат безплатни и ще се предлагат на групи до 15 души.

Художествената галерия също ще посреща любители на изобразителното изкуство от 18:00 часа , като потокът от посетители ща бъде регулиран съобразно капацитета на залите и противоепидемичните мерки. Изложбите, които могат да бъдат разгледани, са: „Мотиви от града“ – живописни творби от фонда на галерията; „Непознатият Иван Попчев“ - колекция акварели и „Съвременна българска графика“.

В изложбена зала „Лубор Байер“ може да бъде разгледана съвместната изложба скулптура и живопис на Петър Петров и Николай Коев.

Интригуваща изложба със заглавие „Земята няма реплика“ са подготвили студентите от специалност „Педагогика на изобразителното изкуство и графичен дизайн“ при Тракийския университет. Инсталации и дигитални изкуства могат да бъдат разгледани при контролиран достъп в Културен център „Стара Загора“ от 18:00 часа.

В къща музей „Гео Милев“ съвместно със Зелени Балкани ще бъдат отбелязани 25 години Нощ на прилепите в Европа. За любителите на музиката са предвидени два концерта със свободен вход до попълване капацитета на залите.

Възпитаници на Националното училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“ ще се представят с нов репертоар от 18.:0 ч. в Културен център за даровити деца „Проф. Петър Жеков“.

В Драматичен театър „Гео Милев“ от 21:30 часа Желязка Белчилова (вокал) и Александър Леков (китара) ще подарят на публиката акустичен концерт - поп, соул, боса-нова, джаз стандарти.

Мероприятията ще се проведат при спазване на всички противоепидемични мерки съобразени със заповед № РД -01-753/03.09.2021 на Министъра на здравеопазването.

izkustva 1

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема