Кметът на Стара Загора Живко Тодоров: Държавата трябва спешно да подкрепи общините

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров и неговите заместници проведоха първа работна среща с народни представители от Старозагорски избирателен район. Представих основните проблеми, които се отнасят до хората. Връзката между областния град и автомагистрала „Тракия“ не е в добро състояние.

Освен това, пътното платно трябва да стане 4-лентово, съобщи след срещата пред журналисти Живко Тодоров. Това е единственият подход към Стара Загора от магистралата и целият поток от автомобили преминава по бул. „Св. Патриарх Евтимий“, което води до задръствания в натоварените часове от денонощието. В тази връзка кметът подчерта, че е мотивирал пред депутатите необходимостта от изграждане на втора връзка към магистрала „Тракия“, около село Калояновец. Сред другите приоритети са: ремонт на пътя Стара Загора – Нова Загора, придобиването от страна на Общината на бившата сграда на АГ-комплекса и изграждане на индустриална зона на терена на бирегиона вшето летище.

„За нас е от особена важност бъдещето на комплекса „Марица изток“ и бихме обсъдили всяко разумно и добро решение, което ще се предложи. Моята позиция е, че той трябва да продължи да работи максимално дълго с въвеждане на модерни и щадящи природата технологии“ – каза кметът на Стара Загора.

Той коментира и проблема с високите цени на тока и природния газ, който изправя общините пред сериозни изпитания. Държавата трябва спешно да подкрепи общините, иначе бюджетите няма да издържат. От 1 април минималната работна заплата ще се вдигне на 710 лева, което допълнително ще натовари хазната. Живко Тодоров увери, че режим на уличното осветление в общината няма да има, независимо от тежката ситуация, защото това би довело да увеличаване на кражбите.

На срещата, инициирана от кмета на Стара Загора, се отзоваха всички народни представители от района, с изключение на депутатите от „Продължаваме промяната“ – Радослав Рибарски, Атанас Михнев и Радослав Василев, и Искра Михайлова от „Възраждане“. Тя и Радослав Рибарски са уведомили кмета, че са възпрепятствани по уважителни причини. Атанас Михнев е заявил, че ще участва в подобна среща само, ако се проведе в партийния им офис в Стара Загора.

„Общината е институция, независимо кой я управлява и подобни срещи имат за цел да се установи диалог между ръководството на местната администрация и всички народни представители за решаването на проблемите на хората. „Промяната“ е толкова голяма, че явно всичко преди това трябва да бъде забравено“ – коментира Живко Тодоров. Той благодари на всички, които са се отзовали на работния форум и единодушно са заявили подкрепата си за търсене на решения на поставените от кмета проблеми. В него участваха: Атанас Славов от „Демократична България“, Илиана Жекова, Красимир Вълчев и Маноил Манев от ГЕРБ, Момчил Ненов от БСП, Тихомир Тенев от „Има такъв народ“ и Халил Летифов от ДПС.

deputati sz

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg 

На подобна тема