Учени и експерти участваха в енергиен форум в Тракийски университет

Тракийският университет и Институтът за енергиен мениджмънт организираха кръгла маса на тема „Чиста енергия, декарбонизация и инвестиции в енергетиката“ за представители на държавни институции, производители на електроенергия, учени, бизнесмени, кметове, синдикалисти и журналисти. Ректорът доц. д-р Добри Ярков поздрави присъстващите и подчерта, че силата на учените в Университета е в областта на агроенергетиката, продоволствената и енергийната сигурност.

На висшето учебно заведение може да се разчита за привличане на инвестиции, генериране и осъществяване на идеи за трансформацията от високовъглеродна към нисковъглеродна икономика. Доц. Ярков информира участниците във форума, че тази година по държавна поръчка в Тракийския университет ще се обучават 115 първокурсници в специалности софтуерно инженерство, информационни технологии и компютърни науки, което е показателно за доверието на държавата, съобщиха от пресцентъра на Тракийски университет.

Дискусия предизвика проучването на AmCham България "Декарбонизация на енергийния сектор на България", представено от изпълнителните директори на "КонтурГлобал Марица Изток 3" Красимир Ненов и на "AES България" Иван Цанков, както и презентацията за енергийния преход на Боян Рашев, управляващ партньор в Denkstatt България.

Във форума се включиха онлайн и учени от Университет „Западна Македония“ в гр. Козани Гърция - Евстратиос Луизу и Елевтериос Топалоглу, които запознаха българските си колеги с трудностите, с които се сблъсква подобният на комплекс „Марица изток“ въглищен и енергиен регион на южната ни съседка.

Славчо Нейков, председател на УС на Института по енергиен мениджмънт обобщи изказаните мнения и предложения като заяви, че всички важни предложения ще бъдат оформени и предоставени като изводи и препоръки на всички отговорни министерства и институции.

forum TrU

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема