Енергийната сигурност в Европа се подобрява значително – анализ на Axpo

За разлика от миналото лято, притесненията на Европа за снабдяването през идната зима намаляха през юли. Необичайно високите за сезона газови запаси в Европа и значително подобрените хидробаланси са сред основните фактори.Това пише Анди Зомер, директор на отдела за Фундаментален анализ и моделиране в Axpo Solutions в месечения анализ на Axpo* за европейските енергийни пазари, август 2023 г.

gass

Обилните валежи, съчетани с хладното и ветровито време, повишиха водните запаси на Скандинавския полуостров над средните нива за последните пет години, докато хидробалансът в Алпите също се подобри значително. Освен това перспективата за снабдяване беше подкрепена от изключителните резултати на френските ядрени мощности, които отчетоха значително по-високо производство от миналогодишното и приключиха поддръжката си по-рано от пазарните очаквания. Споменатите по-горе събития, в комбинация с продължаващото понижено търсене и мрачните макроикономически показатели, допринесоха за подобрените перспективи за снабдяването през зимата. Това се прояви в отслабващото контанго (ситуация, при която цената на фючърсните контракти е по-висока от спот цената на основния актив) по отношение на зимните договори  – уточнява в анализа си Анди Зомер.

gass 2023

Пазарите на горива допринесоха за настроения към тенденция на понижение на фона на газовите запаси, които останаха на нетипично високи нива за сезона. Доставките на газ от Норвегия се повишиха през втората половина на юли, тъй като заводът за преработка на газ Nyhamna отново заработи на пълна мощност. Доставките на LNG останаха стабилни въпреки пиковия период за охлаждане в Азия. В същност продължителната гореща вълна в Китай повиши търсенето на електроенергия, необходима за охлаждане, което беше посрещнато главно от производството от въглищните електроцентрали. Това предизвика силно търсене на внос от крайбрежните електроцентрали в Китай и удвои вноса на въглища през второто тримесечие на годината, компенсирайки слабото потребление на въглища в Европа.

Продължителните закъснения при доставките в Панамския канал подкрепиха големите доставки на LNG в Европа, и заедно с газопровода „Турски поток“, осигуриха стабилно снабдяване с газ за Стария континент. Като прибавим към това продължаващото слабо търсене на газ в промишления и енергийния сектор, лесно можем да разберем как нивата в европейските газохранилища достигнаха до 86% към 1 август 2023 г., което е доста над нивата, регистрирани през същия месец на миналата година и дори през август 2020 г.

На фона на въглищния и газовия пазар, пазарът на суров петрол премина през промяна с тенденция към повишение, водена главно от доброволните намаления на доставките, инициирани от ОПЕК/ОПЕК+. Няколко други допълнителни фактори, включително спирането на продажбите от Стратегическия петролен резерв на САЩ и намаляващата вероятност от тежка икономическа рецесия, подкрепиха значително цените на суровия петрол през юли. По отношение на въглеродните квоти, цените останаха в тесния диапазон от 85 – 90 евро на тон, водени от разходите по преминаването от въглища към газ. Междувременно предстоящото сезонно намаление в търгуваните обеми се очаква да окаже ограничено влияние върху цените.

Предвид всичко това, Европейската енергийна сигурност продължи да се подобрява значително през юли 2023 г. с високите газови запаси, солидните хидробаланси, гъвкавите френски ядрени мощности и продължаващото намалено потребление на енергия, осигуряващо смекчаващ ефект в случай че дадени пазарни събития поставят на изпитание нейната устойчивост.

axpo logo

Анализът се разпространява само с информационна цел и не е препоръка за вземане на търговски или инвестиционни решения.


* Axpo е най-голямата ютилити компания в Швейцария и лидер в международната търговия с енергия. Компанията е активна в 40 държави в Европа, Северна Америка и Азия. Axpo публикува своите анализи на месечна база, като те са изготвени от Анди Зомер, директор Фундаментален анализ и моделиране в Axpo Solutions.

 

новини Стара Загора  www.infoz.bg