добив въглища

Евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП подкрепиха позиция в защита на българската енергетика

Въвеждането на нови емисионни нива застрашава най-големия съществуващ национален енергиен ресурс на лигнитни въглища - Източно-маришкия басейн, от който България добива суровината за 45% от електроенергия си.

Това становище изразяват в своя декларация евродепутатите от ГЕРБ, част от Европейската народна партия Мария Габриел, Андрей Ковачев, Владимир Уручев, Ева Майдел (Паунова), Емил Радев и Андрей Новаков. Декларацията е подкрепена от 16 от общо 17-те  представители на България в Европейския парламент. Изпратена е до Европейската комисия и е провокирана от проекта на референтен документ за най-добри налични техники за големи горивни инсталации.

Документът предстои да бъде обсъждан и гласуван в края на април 2017 г. В позицията депутатите в Европейския парламент изразяват загриженост относно заключенията на референтния документ, който според тях не отчита в пълна степен спецификата на българските местни лигнитни въглища, които са с високо съдържание на сяра, ниска калоричност и високо пепелно съдържание.

Българските евродепутати споделят мнението на експертите, че основните проблемни области в референтния документ са степента на сероочистване и нормите за живак.

По отношение на първия, те припомнят, че сероочистващите инсталации в България са изградени в периода 2002 - 2009 г. и  вече са достигнали заложения технологичен капацитет за степен на очистване, какъвто се изисква в Директива 2010/75/ЕС за емисиите от промишлеността,  в сила от 1-ви януари 2016 г. Освен това, изискванията за удовлетворяване на по-високи степени на сероочистване са свързани с цялостна и скъпоструваща реконструкция, което би довело до несъразмерно високи разходи спрямо ползите за околната среда, се посочва още в позицията на евродепутатите.

Според тях безусловното прилагане на новите стойности може реално да доведе до ограничаване  експлоатацията и загуба на перспектива за централите в Източно- маришкия басейн.
Ето защо те призовават Комисията, преди окончателното приемане на заключенията в референтния документ, да оцени още веднъж възможността по отношение на съществуващи големи горивни инсталации, изгарящи местни лигнитни въглища, допустимите стойности за серен диоксид да са съобразени с технологичните възможности и да са в съответствие с изискванията на Директива 2010/75/ЕС.

Евродепутатите посочват и необходимостта да се предвидят ефективни възможности за гъвкавост на компетентните органи и операторите, когато разходите за прилагане на по-стриктните нива на очистване, надвишават икономическите възможности или местните условия, в които те работят.

По отношение на нормите на живак, представителите ни в Европейския парламент настояват за адекватна процедура и предпазливост при установяване на нивата на емисиите от живак с оглед на факта, че измерването на този показател е задължително едва от 2016 г. и към момента са налични ограничено количество измерени данни, което създава несигурност в определянето на задължителни норми за допустими емисии от живак.

Не на последно място, българските евродепутати обръщат внимание на факта, че въглищните централи в района на рудниците на Марица-изток осигуряват работа на 33 000 миньори и още 120 000 работни места за хора свързаните с централите и мините съпътстващи дейности. Един внезапен срив във въглищната енергетика би предизвикал проблем с непредвидими последствия за България, както в социален план, така и от гледна точка на енергийната сигурност на страната и региона, категорични са избраниците ни в Брюксел.

Според тях, инструментът за най-добри налични техники предлага възможност за разпространяване на най-добрите постижения за опазване на околната среда и прилагане на усъвършенствани норми за ограничаване на вредните емисии. Тези политики, обаче следва да бъдат прилагани едва след като се вземат под внимание и съизмеримостта на разходите спрямо ползите за околната среда, какъвто е духа на европейските директиви в тази област се казва още в становището.
 
В заключение,  българските членове на Европейския парламент настояват председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, Комисарят по околна среда Кармену Вела и Комисарят по климат и енергетика Мигел Канете да обърнат необходимото внимание към повдигнатите проблеми, така че в рамките на референтния документ да бъде предвидено за държавите членки, чиито въглища са със завишени нива на сяра да се отчитат специфичните местни условия при прилагане на по-стриктни изисквания за очистване, както и да се спазват нормите за степен на десулфуризация съгласно действащото законодателство в тази област.

Евродепутатите подчертават, че по-стриктните нормативни изисквания трябва да бъдат съчетани с гарантирана гъвкавост на компетентните органи и оператори за икономически целесъобразно и разходно-ефективно прилагане на политиките за опазване на околната среда и осигуряване на не по-малко важната енергийна сигурност на България.

EuropeanParliament

www.infoz.bg

Светът

Корпорацията на Илон Мъск Space Exploration Technologies Corp. спечели договора на НАСА за разработване на система за кацане на астронавти на Луната, побеждавайки други двама участници в търга - на милиардер Джеф Безос с неговата компания Blue Origin и на подразделение на Leidos Holdings Inc. Договорът за за 2,9 милиарда долара и обхваща две кацания на луната: тестов полет до повърхността без екипаж, последван от пътуване с двама астронавти

* * *
В Шанхай се провежда Международното автомобилно изложение. Показват се някои от най-ярките иновации в индустрията, представени от водещите местни и глобални производители. Електрическите автомобили и технологиите за интелигентно шофиране са основна тема

* * *
Лидерът на Кубинската комунистическа партия Раул Кастро се оттегля от поста си на 89-годишна възраст, след шест десетилетия управление на братята Кастро. По време на конгрес на партията той отстъпва ръководството й на ново поколение, който обаче няма да промени политическия курс в Куба

* * *
Британски военни кораби заминават за Черно море следващия месец, на фона на нарастването на напрежението между Русия и Украйна

* * *
Чехия експулсира 18 служители в посолството на Русия в Прага по подозрение, че руски разузнавателни служби са замесени в експлозиите във военен склад през 2014 г., съобщи днес премиерът на Андрей Бабиш. Русия ще отговори на действията на Чехия

* * *
Израел и Гърция подписаха най-голямата сделка в областта на отбраната, сключвана някога помежду им. Споразумението включва договор на стойност 1,7 милиарда долара за създаването и управлението на тренировъчен център за гръцките военновъздушни сили от израелската компания „Елбит системс“ (Elbit Systems Ltd.)

* * *
Русия ще ограничи за месеци плаването на военни и други държавни кораби в три зони около украинския полуостров Крим, анексиран от Москва. Напрежението между Русия и Украйна се засилва от няколко седмици. Правителството на Украйна обвинява властите в Русия, че търсят повод за война с цел да нахлуе на украинска територия. Москва обвинява Киев, че готви офанзива срещу проруските сепаратисти в източните украински региони

* * *
Парламентът на Франция прие законодателни промени, с които сексуалните отношения с деца на възраст под 15 години се обявяват за изнасилване и се наказват с до 20 години затвор. Промените също така обявяват за изнасилване кръвосмешението с непълнолетно лице под 18 години

На подобна тема

Най-четеното от последните дни