Мини Марица-изток ЕАД ще отстоява своето устойчиво развитие

„Мини Марица-изток“ ЕАД ще отстоява своето устойчиво развитие

Участниците в дискусията „Бъдеще за българския въгледобив“ ще излязат с обща декларация до институциите в защита на българския въгледобив и електроенергетика, съобщиха от пресцентъра на "Мини Марица-изток" ЕАД.

Нужно е изграждане и защита на консолидирана национална позиция и сътрудничество с всички заинтересовани от запазването на конвенционалната енергетика държави членки на ЕС.

Министерство на енергетиката и Министерство на икономиката заявиха своята пълна подкрепа за позицията на Българска минно-геоложка камара (БМГК) и „Мини Марица-изток“ ЕАД за неприемане на невъзможните за изпълнение пределни нива на емисиите от индустрията.

Всички участници в кръглата маса „Бъдеще за българския въгледобив“ на 21 февруари 2017 се обединиха около позицията за защита на този приоритетен за българската енергетика и икономика добивен отрасъл.

Организизатори на дискусията бяха Българска минно–геоложка камара (БМГК) и „Мини Марица-изток“ ЕАД във връзка с предложената промяна в Референтния документ за най-добри налични техники (BREF) за големи горивни инсталации (LCP). То се проведе в „Гранд Хотел София“.

Участниците подчертаха, че успешният резултат на тази кампания изисква изграждането на национална позиция и сътрудничество между всички заинтересовани институции и техните представители в релевантните международни структури – Европейска комисия, Европейски парламент, международни конференции и търсене на подкрепа от Еврокол и Евромин.

В събитието участваха Константин Делисивков, заместник-министър на енергетиката и Лъчезар Борисов, заместник-министър на икономиката. Кръглата маса бе открита от проф. д.т.н. Николай Вълканов, заместник-председател на БМГК. В президиума бяха инж. Андон Андонов, изпълнителен директор на „Мини Марица-изток“ ЕАД, а инж. Димитър Чолаков, заместник-изпълнителен директор на компанията представи нейната история, профил и същността на проблема.

„Предложените по-високи прагове за различни емисии са смъртна присъда за българската енергетика, както и за българската индустрия и икономика“ - заяви при откриването на кръглата маса инж. Иван Андреев, изпълнителен директор на БМГК. „В Европа се говори за повишаване на стойността по веригата на доставките и тази стойност да остава за държавата-производител – от добива до производството на различни продукти и услуги. Това в най-голяма степен важи за производството на електроенергия от изкопаеми горива у нас. А с възможното ликвидиране на българския въгледобив ние ще зачеркнем работеща индустрия, хиляди работни места, добавената стойност ще отиде при други държави и още неизброими косвени последици“.

Целта е с проведения брифинг да се призове още веднъж държавата и нейните представители – министерства, евродепутати, и др. – да участват активно чрез контакти, дискусии и чрез лобиране в Европейската комисия и в Европейския парламент и чрез други публични начини, в защита на българския национален интерес.

„Ние искаме да информираме обществото какво се случва. Искаме да постигнем и спешна национална консолидация – за да се спре ликвидацията на цял един отрасъл“ – посочи още инж. Андреев.

Заместник-министърът на енергетиката Константин Делисивков посочи, че по отношение на сероочистването изключително трудно могат да бъдат постигнати предложените нови нива в Референтния документ. „Енергетиката заема централно място в европейския политически дебат. Ние сме съгласни, че устойчивото развитие на отрасъла, енергийната ефективност и енергийната сигурност имат ключова роля за конкурентоспособността на икономиката на Европа. Но националноотговорната позиция изисква баланс между желаната от всички грижа за околната среда и конкурентното развитие на енергетиката и в частност – добива на въглища“ – подчерта той. „Имаме нужда от гарантиране на енергийните доставки в краткосрочен план. Примерът от месец януари 2017 г. за търсенето на електроенергия, който не беше постиган през последните 16 години. Имаме анализ в Български енергиен холдинг (БЕХ) за предлаганите референтни стойности. Министерство на енергетиката подкрепи позицията на БМГК пред Министерство на околната среда и водите, което е водещо в дебата в Брюксел по темата. По подобен вид важни въпроси е важно да имаме обща позиция, да им се дава гласност и да се намират решения“ – посочи той в заключение.

Заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов заяви, че само силни заедно можем да постигнем синергичен ефект и да постигнем целите. „Изискванията в новия ревизиран референтен документ ще поставят България в много неблагоприятна позиция. Затова и Министерство на икономиката подкрепи позицията на БМГК и на „Мини Марица-изток“ ЕАД“ – подчерта заместник-министър Борисов. „Смятаме, че трябва да изградим обща позиция и да защитим българския интерес“ – каза той в заключение.

„БМГК винаги защитава интересите на своите членове, а когато те са от национално значение, като „Мини Марица-изток“ ЕАД, което е заплашено от ликвидация, ние заставаме на чело на тази битка и ще я спечелим“ – посочи в изказването си проф. д.т.н. Николай Вълканов, заместник-председател на БМГК. Камарата се обърна към всички национални институции по този важен въпрос, за да се вземат мерки навреме.

„Сегашната ситуация е по-тежка от опита ни със затварянето на малките блокове на АЕЦ „Козлодуй“. Ако това се случи, то над 20 000 души ще бъдат засегнати и социално-икономическата цена ще бъде непосилна. Но трябва да направим така, че ние – като държава – да не си затворим сами „Мини Марица-изток“ ЕАД“. Компанията няма свободата на едно истинско акционерно дружество в инвестиционната си програма. То няма финансов ресурс, поради не плащането на доставените въглища и няма хоризонт за развитие. Това, което правят миньорите там е геройство“ – каза още проф. Вълканов.

Важност на проблема

Новите пределни стойности на емисиите в окончателния работен вариант на Европейската комисия поставят в опасност енергийната сигурност и промишлената конкурентоспособност. В ревизирания LCP BREF се предлагат пределни стойности на емисиите, надхвърлящи пределните стойности, предвидени в Директивата за емисиите от промишлеността (ДЕП), определени съгласно най-добрите налични техники (НДНТ). Поставянето на непостижими пределни граници, над реалните нива на НДНТ, би довело до прекалено голям натиск върху операторите на горивните инсталации, както в икономически, така и в технически аспект.

Ако промяната бъде приета, ще нанесе непоправими щети на българския въгледобив и енергетика - ключови отрасли на националната икономика.

www.infoz.bg

Пресконференция на министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов, 16 април 2021

Светът

Корпорацията на Илон Мъск Space Exploration Technologies Corp. спечели договора на НАСА за разработване на система за кацане на астронавти на Луната, побеждавайки други двама участници в търга - на милиардер Джеф Безос с неговата компания Blue Origin и на подразделение на Leidos Holdings Inc. Договорът за за 2,9 милиарда долара и обхваща две кацания на луната: тестов полет до повърхността без екипаж, последван от пътуване с двама астронавти

* * *
В Шанхай се провежда Международното автомобилно изложение. Показват се някои от най-ярките иновации в индустрията, представени от водещите местни и глобални производители. Електрическите автомобили и технологиите за интелигентно шофиране са основна тема

* * *
Лидерът на Кубинската комунистическа партия Раул Кастро се оттегля от поста си на 89-годишна възраст, след шест десетилетия управление на братята Кастро. По време на конгрес на партията той отстъпва ръководството й на ново поколение, който обаче няма да промени политическия курс в Куба

* * *
Британски военни кораби заминават за Черно море следващия месец, на фона на нарастването на напрежението между Русия и Украйна

* * *
Чехия експулсира 18 служители в посолството на Русия в Прага по подозрение, че руски разузнавателни служби са замесени в експлозиите във военен склад през 2014 г., съобщи днес премиерът на Андрей Бабиш. Русия ще отговори на действията на Чехия

* * *
Израел и Гърция подписаха най-голямата сделка в областта на отбраната, сключвана някога помежду им. Споразумението включва договор на стойност 1,7 милиарда долара за създаването и управлението на тренировъчен център за гръцките военновъздушни сили от израелската компания „Елбит системс“ (Elbit Systems Ltd.)

* * *
Русия ще ограничи за месеци плаването на военни и други държавни кораби в три зони около украинския полуостров Крим, анексиран от Москва. Напрежението между Русия и Украйна се засилва от няколко седмици. Правителството на Украйна обвинява властите в Русия, че търсят повод за война с цел да нахлуе на украинска територия. Москва обвинява Киев, че готви офанзива срещу проруските сепаратисти в източните украински региони

* * *
Парламентът на Франция прие законодателни промени, с които сексуалните отношения с деца на възраст под 15 години се обявяват за изнасилване и се наказват с до 20 години затвор. Промените също така обявяват за изнасилване кръвосмешението с непълнолетно лице под 18 години

Най-четеното от последните дни