Невероятните приключения на модните дизайнери по пътя към славата

Знаете ли какво е общото между Коко Шанел, Джорджо Армани, Даян фон Фрюстенберг и Алегзандър МакКуийн? Разбира се, ако не броим факта, че четиримата заслужено се нареждат сред най-големите имена от света на висшата мода. Всъщност, оказва се, че животът на тези легенди невинаги е бил розов.

Коко Шанел
Мадам Шанел е родена през 1883 година в приют за бедни във френското градче Брив-ла-Гаяр. Когато е само на 12 години, губи майка си, която става жертва на туберкулоза. Почти веднага след това бащата на Коко изчезва безследно, изоставяйки общо петте си деца в дом за сираци, намиращ се в католически манастир. Именно там бъдещата повелителка на модата се учи да шие и създава първите си тоалети.
Шанел е дизайнерката, която първа излиза с парфюм, който носи името на дизайнера, а именно Шанел №5 (Chanel №5), и която за първи път смесва няколко аромата (преди Шанел всички парфюми имат само един (моно) аромат). Шанел №5 остава класика в жанра, използват го и до днес.

Джорджо Армани
Тъй като е роден през 1934 година, Джорджо Армани прекалено рано се запознава с ужаса на войната. Именно запечаталият се в съзнанието му ужас и желанието да помага на хора в беда, го амбицират след това да напусне родния си град Пиаченца, за да запише Медицина в Болонския университет. След като обаче така и не успява да преодолее непоносимостта си към гледката на кръв, той прекъсва и започва да работи като аранжор на витрини, за да се издържа. Тъкмо така у Джорджо Армани се поражда засилен интерес към естетиката, който впоследствие се превръща в страст към модата.

Даян фон Фрюстенберг
Всъщност, за разлика от останалите герои в тази статия, родената в Брюксел през 1946 година Даян фон Фрюстенберг определено не е тънела в мизерия. Но само 18 месеца преди тя да се появи на бял свят, майка ѝ е била освободена от концентрационния лагер в Аушвиц след дълъг и мъчителен престой. Мадам Фрюстенберг споделя, че именно разказите на жената, дала ѝ живот, са я научили, че “страхът не е вариант” и че винаги трябва да се бори със зъби и нокти за постигането на целите си.

Алегзандър МакКуийн
Дизайнерът, който преди няколко години неочаквано напусна този свят, е роден през 1969 година в Лондон, в семейство от шотландски произход. Алегзандър дели крайно мизерно и маломерно общинско жилище с родителите си, брат си и трите си сестри. Тъкмо за тях той започва да шие рокли, когато е още съвсем малък. По това време и за първи път заявява, че иска да бъде дизайнер.Тогава обаче едва ли си е представял, че ще се превърне в едно от вечните имена в модния свят.

infoz autor Гергана Няголова, www.infoz.bg