Cristobal Balenciaga

Кристобал Баленсиага: Повелителят на висшата мода

Дантелата е онази материя, която умее да придава на всяка дреха невероятен чар. Тъкмо с тази характеристика се отличава и работата на превърналия се в легенда Кристобал Баленсиага. От подбора на плата, до финалните акценти върху вече завършения тоалет, дизайнерът не спира да изследва и покорява нови, невиждани дотогава висоти в модата.

Именно дантелата е “сърцето” на творенията на Баленсиага и дори днес, 43 години след като дизайнерът напуска този свят, тя е отличителният белег на модната къща, носеща името му.

Всъщност, Кристобал Баленсиага се научава да шие на едва 11-годишна възраст. Това се случва по-скоро по неволя, след като баща му внезапно почива. Тогава майка му, която работи като шивачка за някои от най-изисканите испански дами, започва да взима извънредни часове, за да издържа трите си деца, а малкият Кристобал смята за свой дълг да ѝ помага. Постепенно обаче задължението се превръща в страст и талантът на Баленсиага, подхранван от силния му интерес към висшата мода, не остава незабелязан.

Cristobal BalenciagaНа 12 години той започва обучение в шивашка фирма, а през 1936 година вече има три собствени бутика в Испания. Точно тогава обаче пламва пожарът на Гражданската война, заради която Кристобал Баленсиага е принуден временно да напусне родината си, също като хиляди други испанци, които бягат в бежански лагери във Франция.

Така бъдещият крал на висшата мода с нежелание се премества в Париж и през август 1937 година отваря магазин на ул. „Жорж V”. Наричат екипа му “чудовищата”. Шивачите на Баленсиага имат толкова лоша репутация, заради снизходителното си отношение към всичко и всички.

В моден план, Кристобал Баленсиага е истински революционер в областта на дамското облекло. Докато новият за онова време стил на Кристиан Диор през 1947 година налага тънка, пристегната талия, поли до средата на прасеца и подчертан ханш, испанецът завива в съвсем другата посока, като залага на широчина в раменете и “квадратна” женственост. В същото време обаче той постига изключителна мекота на формите, като добавя обем в талията и прави дължината асиметрична, създава класически елементи като правото палто, полувталения костюм и роклята с паунова опашка.   

Баленсиага е автор и на така наречената кукленска рокля. Почитател на меките линии и нежната женственост, той буквално преобразява женската фигура с това си творение. От версията на Туиги, до гръндж интерпретацията на Кортни Лав, “бухналата” трапецовидна рокля без извивки е преоткривана безброй пъти след създаването си през 1958 година.

Всъщност веруюто на Кристобал Баленсиага е да прави дрехи за жените, за да изглеждат и най-вече, за да се чувстват те красиви. Въпреки че самият дизайнер харесва “малкото коремче”, както казва един от моделите му, неговите манекени са отражение на различните телесни форми на клиентките му и доказват, че всяка дама може да изглежда страхотно, облечена с неговите тоалети.  

Едно от най-популярните творения на Баленсиага е колекцията, която той създава през 1968 година за стюардесите на Air France. Тъмносините костюми се отличават с изключително елегантна линия и бели детайли.

Cristobal BalenciagaCristobal BalenciagaЗа разлика от повечето си колеги обаче испанският дизайнер се старае да избяга от известността - не излиза, за да се поклони в края на ревютата си, а единственото пълно интервю, дадено от него, е през 1971 година за Прудънс Глин от Times.

Кристобал Баленсиага е считан за ментор от някои от най-известните дизайнери в света, включително Юбер де Живанши, Оскар де ла Рента, Андре Куреж и Еманюел Унгаро, а Кристиан Диор дори го нарича “учителят на всички нас”.  

Последното произведение на краля на висшата мода е показано броени дни преди смъртта му. През 1972 година, когато той вече е затворил всичките си модни къщи в Париж, Барселона и Мадрид, е помолен да направи сватбена рокля за внучката на Франциско Франко - бъдещата херцогиня на Кадис, Мария дел Кармен Мартинес-Бордиу. Кристобал Баленсиага напуска този свят точно 16 дни след сватбата, на 77 годишна възраст.

infoz autor Гергана Няголова | www.infoz.bg

Теми:
24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24