Cristobal Balenciaga

Кристобал Баленсиага: Повелителят на висшата мода

Дантелата е онази материя, която умее да придава на всяка дреха невероятен чар. Тъкмо с тази характеристика се отличава и работата на превърналия се в легенда Кристобал Баленсиага. От подбора на плата, до финалните акценти върху вече завършения тоалет, дизайнерът не спира да изследва и покорява нови, невиждани дотогава висоти в модата.

Именно дантелата е “сърцето” на творенията на Баленсиага и дори днес, 43 години след като дизайнерът напуска този свят, тя е отличителният белег на модната къща, носеща името му.

Всъщност, Кристобал Баленсиага се научава да шие на едва 11-годишна възраст. Това се случва по-скоро по неволя, след като баща му внезапно почива. Тогава майка му, която работи като шивачка за някои от най-изисканите испански дами, започва да взима извънредни часове, за да издържа трите си деца, а малкият Кристобал смята за свой дълг да ѝ помага. Постепенно обаче задължението се превръща в страст и талантът на Баленсиага, подхранван от силния му интерес към висшата мода, не остава незабелязан.

Cristobal BalenciagaНа 12 години той започва обучение в шивашка фирма, а през 1936 година вече има три собствени бутика в Испания. Точно тогава обаче пламва пожарът на Гражданската война, заради която Кристобал Баленсиага е принуден временно да напусне родината си, също като хиляди други испанци, които бягат в бежански лагери във Франция.

Така бъдещият крал на висшата мода с нежелание се премества в Париж и през август 1937 година отваря магазин на ул. „Жорж V”. Наричат екипа му “чудовищата”. Шивачите на Баленсиага имат толкова лоша репутация, заради снизходителното си отношение към всичко и всички.

В моден план, Кристобал Баленсиага е истински революционер в областта на дамското облекло. Докато новият за онова време стил на Кристиан Диор през 1947 година налага тънка, пристегната талия, поли до средата на прасеца и подчертан ханш, испанецът завива в съвсем другата посока, като залага на широчина в раменете и “квадратна” женственост. В същото време обаче той постига изключителна мекота на формите, като добавя обем в талията и прави дължината асиметрична, създава класически елементи като правото палто, полувталения костюм и роклята с паунова опашка.   

Баленсиага е автор и на така наречената кукленска рокля. Почитател на меките линии и нежната женственост, той буквално преобразява женската фигура с това си творение. От версията на Туиги, до гръндж интерпретацията на Кортни Лав, “бухналата” трапецовидна рокля без извивки е преоткривана безброй пъти след създаването си през 1958 година.

Всъщност веруюто на Кристобал Баленсиага е да прави дрехи за жените, за да изглеждат и най-вече, за да се чувстват те красиви. Въпреки че самият дизайнер харесва “малкото коремче”, както казва един от моделите му, неговите манекени са отражение на различните телесни форми на клиентките му и доказват, че всяка дама може да изглежда страхотно, облечена с неговите тоалети.  

Едно от най-популярните творения на Баленсиага е колекцията, която той създава през 1968 година за стюардесите на Air France. Тъмносините костюми се отличават с изключително елегантна линия и бели детайли.

Cristobal BalenciagaCristobal BalenciagaЗа разлика от повечето си колеги обаче испанският дизайнер се старае да избяга от известността - не излиза, за да се поклони в края на ревютата си, а единственото пълно интервю, дадено от него, е през 1971 година за Прудънс Глин от Times.

Кристобал Баленсиага е считан за ментор от някои от най-известните дизайнери в света, включително Юбер де Живанши, Оскар де ла Рента, Андре Куреж и Еманюел Унгаро, а Кристиан Диор дори го нарича “учителят на всички нас”.  

Последното произведение на краля на висшата мода е показано броени дни преди смъртта му. През 1972 година, когато той вече е затворил всичките си модни къщи в Париж, Барселона и Мадрид, е помолен да направи сватбена рокля за внучката на Франциско Франко - бъдещата херцогиня на Кадис, Мария дел Кармен Мартинес-Бордиу. Кристобал Баленсиага напуска този свят точно 16 дни след сватбата, на 77 годишна възраст.

infoz autor Гергана Няголова | www.infoz.bg

Теми:

Светът

Председателят на сръбския парламент Ивица Дачич ще насрочи референдум за промяна на конституцията на Сърбия. Очаква се датата да е 16 януари 2022 г.

* * *
Избирателната комисия в Ирак обяви дългоочакваните окончателни резултати от парламентарните избори на 10 октомври, потвърждавайки победата на движението на шиитския лидер Моктада Садр, което става първа политическа сила в парламента

* * *
Правителството на Сърбия прие решение да ограничи административно цените на няколко основни хранителни продукти на нивото им от 15 ноември 2021 г. Става дума за цената на захарта на кристали, брашно тип 400, слънчогледово олио, свинско месо от бут, прясно мляко и други

* * *
Руският министър на външните работи Сергей Лавров обвини НАТО, че разполага значително количество военна техника близо до границите на страната му и предупреди, че ако се наложи, Русия може да отвърне на заплахите за сигурността си от страна на Запада и Украйна

* * *
Специален софтуер, базиран на технологии на изкуствен интелект, ще предупреждава федерални и регионални власти в Русия за предстоящи масови размирици и ще препоръчва действия за предотвратяването на ескалация

* * *
Русия обяви, че е извършила поредното успешно тестово изстрелване на своята хиперзвукова крилата ракета „Циркон“ – част от ново поколение оръжейни системи. Ракетата е била изстреляна от военния кораб „Адмирал Горшков“ в Бяло море и е поразила морска цел на повече от 400 км. САЩ, Китай и Северна Корея също участват в надпреварата за хиперзвукови ракети с голям обсег, които са по-трудни за засичане и прихващане. Те летят със скорост над 5 пъти по-висока от тази на звука (около 1800 метра в секунда) в горните слоеве на атмосферата

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker