Мария Габриел тества спортен водороден автомобил на състезателна писта във Франция

▶️ Мария Габриел тества спортен водороден автомобил на състезателна писта във Франция

Българският еврокомисар Мария Габриел тества прототип на автомобил, задвижван от водород, на пистата на прочутото състезание за спортни автомобили „24-те часа на Льо Ман“. Автомобилът е разработен от екипа на инициативата „Мисия H24“, чиято цел е да създаде състезателна кола на водород, която да се състезава за Купата на Льо Ман. Това е отборно състезание за издръжливост.

Участниците не се съревновават да стигнат до финала, а по-скоро да тестват издръжливостта на своите двигатели. В първия тур на състезанието на 16 април автомобилът ще участва под номер 24 и ще бъде единственият, който се състезава в подраздела за иновации. Спортният автомобил ускорява до 100 км/час само за 2 секунди, максималната му скорост е 300 км/час и се зарежда за едва 3 минути.

„Водородният транспорт е вече реалност. Чистият водород има ключова роля не само за “зеления„ преход в областта на транспорта, но и за енергийната ни автономност. Амбицията ни е неутралност по отношение на климата до 2050 г. и намаляване на емисиите на парникови газове с 55 % до 2030 г. Постигането на тези цели изисква мащабни инвестиции в енергия от възобновяеми източници и зелен водород“, коментира Мария Габриел.

Тя подчерта още, че преходът към водородна икономика засяга всички сектори на икономиката. Публично-частното партньорство за чист водород по програма „Хоризонт Европа“ мобилизира 2 милиарда евро финансиране до 2027г. с цел ускоряване разработването и внедряването на технологии за чист водород за цялата икономика, включително за трудно декарбонизирани сектори като транспорта и индустрията. Българският еврокомисар акцентира и върху създаването на водородни „долини“ – проекти за изграждане на цялостна верига за водород, съчетаваща производство, инфраструктура и потребление в конкретен регион. Според Мария Габриел е ключово да се инвестира и в умения. Данните показват, че един милион висококвалифицирани работни места се очаква да бъдат създадени до 2030 г. в областта на водородните технологии. Европейският институт за иновации и технологии и програма „Еразъм +“ ще осигурят подкрепа за развитието на компетентности за водородните професии, съобщиха от пресслужбата на Представителство на Европейската комисия в България.

„Льо Ман е истинска лаборатория за иновации в областта на водорода и убедителен пример за развитието на водородните технологии и в други европейски региони. Важно е да създадем мрежа от новатори и учени, инвеститори и предприемачи, които работят съвместно и се подкрепят. Това ще допринесе за създаването на интегрирана европейска иновационна екосистема в областта на водорода, обединяваща както големите компании, така и стартъпите, и по-малките компании“, коментира още Мария Габриел.

maria gabriel

 

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема