Как да закупите апартамент чрез брокер?

Когато се стигне до решение по закупуване на апартамент, всеки търси най-изгодната сделка. Често възниква въпросът дали да предприемете целия процес самостоятелно, или да потърсите професионалните услуги на агенция за недвижими имоти. Когато нямате опит в областта, е по-добре да се насочите към специалисти, които да ви ориентират в закупуването на апартамент, отговарящ на вашите предпочитания и изисквания.

брокерска агенция

Какви са функциите на брокера?

Функциите, които той изпълнява и задачите, за които поема отговорност, го правят толкова необходима фигура в процеса по покупка на нов дом:

  • Маркетингова функция – откриване на най-подходящите оферти, които отговарят на изискванията и предпочитанията, които вие сте заявили пред него, насрочване на дати за огледи;
  • Консултантски функции и услуги – отговаряне на въпроси и даване на съвети относно качеството на избрания апартамент, отговаряне на въпроси относно законодателството;
  • Юридическа функция – това е най-важната, която посредникът в сделката изпълнява. Той поема отговорност да направи справки относно собствеността на желания от вас апартамент, да подготви всички необходими документи за прехвърлянето и покупко-продажбата;
  • Търговска функция – водене на преговори с продавача на недвижимия имот, договаряне на условията по договора;
  • Информационна функция – през цялото време брокерът ще ви дава насоки, ще ви разяснява неясни аспекти от сделката, ще ви информира с най-новите пазарни тенденции.

Какво да търсите при избора на брокер?

На пазара има наличие на огромна база от агенции и самостоятелни посредници на недвижими имоти, част от които са нелоялни и не защитават интересите на своите клиенти така, както би трябвало. Когато избирате специалист, който да е ваш посредник и помощник в избора на апартамент, то трябва да направите щателно проучване. Основните позитиви, които трябва да откриете в негово лице, са:

  • Защита на интересите на своите клиенти и предоставяне на оферти, които отговарят на изискванията, поставени от вас;
  • Използване на рекламата „от човек на човек“, която се смята за най-правилна и резултатна. Ако имате близък или познат, възползвал се наскоро от услугите на даден професионалист и е доволен от него, можете да се свържете и да го разпитате;
  • В неговата фигура трябва да откриете професионализъм, опит в областта и добър имидж;
  • Брокерът трябва да притежава отлични познания относно новите пазарни тенденции, както и всички юридически закони, касаещи покупко-продажбата на апартамент;
  • При определена цена от страна на купувача, той трябва да води посредническа дейност и да се опита да договори по-добри ценови условия за вас като негов клиент.

Необходимо ли е сключването на договор с брокерска агенция?

Сключването на договор с брокера и неговата агенция е задължителен елемент от целия процес по търсене и закупуване на недвижим имот, какъвто е апартаментът.

Брокерът носи имуществена отговорност, определена от закона, чиято дейност се скрепява с договор. Избирайки професионалист, който работи към конкретна брокерска агенция, вие получавате и такова ниво на услугата и защитеността. Брокерът не само е длъжен да спазва договорните условия, но и трябва да защитава неприкосновеността на вашите лични данни.

Чрез сключване на договор с брокерска агенция вие се застраховате, че няма да бъдете подложени на измама или да откриете скрити клаузи и уловки, които да бъдат в негативна полза за вас. Чрез професионалните услуги получавате гаранция за изрядна подготовка на юридическата част – всички справки, проучвания и документи.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg