Августиада 2016 събира в Стара Загора ценители на виното и кулинари от цялата страна

„Августиада 2016“ събира в Стара Загора ценители на виното и кулинари

Фестивалът на виното и културното наследство „Августиада“, който се провежда за пети път в Стара Загора, събира ценители, производители на вино и кулинари от цялата страна. Международен акцент на Фестивала тази година е Македония, а традиционно в Стара Загора гостува и винарна от Турция.

Близо 40 са винопроизводителите и производителите на храни, които са оформили свои щандове на античната улица в Регионалния исторически музей и лапидариума на музея. В присъствието на първата Царица на „Августиада“ Антония Дойчева и нейните две подгласнички Антоанета Танева и Радка Антонова, днес фестът беше официално открит на откритата сцена на Античния форум.

„Аз произхождам от винарски край и познавам технологията за производство на вино. Горда съм, че Стара Загора е домакин на такъв фестивал, който съчетава история и култура. Старозагорци и гостите на града имат възможност да дегустираме уникални вина и деликатни изкушения” - каза в приветствието си Красимира Чахова, зам.-кмет на Община Стара Загора.

„Всяка година се стараем да надграждаме и да обогатяваме фестивала. Новото тази година е избор на Царица на „Августиада 2016“. Тя е тук и аз съм сигурна, че конкурсът ще се превърне в запазената марка на Стара Загора” - заяви Галина Нифору, ръководител на консултантската фирма „Ойнорама“ и един от организаторите на фестивала, заедно с Община Стара Загора и Търговско-промишлената палата.

Любителите на виното в събота и в неделя (16 октомври) могат да опитат бяло вино, червено вино или розе, както и редица кулинарни специалитети, приготвени от гостуващите шеф-готвачи. Със своя продукция се представят производители на сирена, колбаси, мезета, подправки, пекарни и други.

Всяка година акцент на Фестивала е културната история на Стара Загора. В петък се проведе научна конференция, посветена на Средновековното културно наследство на Стара Загора, чийто специален гост  беше посланикът на Македония у нас Мариан Гьорчев.

Всички посетители могат да гласуват за най-доброто според тях вино. Утре ще стане ясно кои вина са най-добри и те ще бъдат и наградени с правото да носят знака на „Августиада“.

Традиционни партньори на фестивала са старозагорската Художествена галерия, Регионалният исторически музей, Държавна опера Стара Загора и други културни институти и фирми. На откриването днес присъстваха още областният управител Георги Ранов, зам.-кметът Иванка Сотирова, директорът на Регионалния исторически музей Петър Калчев, председателят на Търговско-промишлена палата – Стара Загора Олег Стоилов и много гости.

avgustiada stara zagora 2 

www.infoz.bg (Снимки: Община Стара Загора)

На подобна тема