Виното се слива с културното наследство в Стара Загора за четвърти път

За четвърта поредна година в Стара Загора ще се проведе Фестивалът на виното и културното наследство "Августиада". На Античната улица в Регионалния исторически музей посетителите ще могат да дегустират квалитетни вина на 30 изби от България, Турция и Македония.

В специален гурме корнър, разположен в лапидариума, майстори-готвачи ще приготвят подходящи за еликсирите ястия.

Изложението на вина ще бъде открито в 11 часа на 17 октомври и ще продължи до 18-и до 16 часа. Половин час след това ще бъдат обявени избите победители, получили най-много гласове от посетителите.

Фестивалът се организира от Търговско-промишлена палата - Стара Загора, консултантската компания "Оинорама" и Община Стара Загора.

"Нашите усилия са подкрепени от много неправителствени организации и фирми, на които благодарим" - каза председателят на Палатата Олег Стоилов.

"Стара Загора е сред малкото градове, които успяха да наложат винена култура. "Августиада" се превърна в петия най-голям винен фестивал в България и втори - с международно участие" - съобщи пред журналисти Галина Нифору - собственик на консултантската компания "Оинорама".

Тя уточни, че страна-партньор на четвъртото издание на фестивала тази година е Турция, която ще се представи с няколко винарски изби. Сред тях е "Чамлиджа", чийто собственик Мустафа Чамлиджа ще проведе майсторски клас на тема Непознатите винени съкровища на Турция.

Картина на Ирем ЧамлиджаЕтикетите на бутилките с вино на "Чамлиджа" са илюстрирани с произведения на дъщерята на Мустафа Чамлиджа Ирем Чамлиджа, който е талантлива художничка, носител на много престижни награди. Нейни творби ще бъдат представени в изложба в Градската художествена галерия по време на фестивала.

"Августиада" ще бъде съпътствана от много културни прояви. На 17 октомври от 12 часа на Античната улица пред Операта, любителски състав от читалище "Пробуда" - село Змейово ще бъде изпълнен ритуал по налагане на пелина. В него ще участва и ансамбъл "Нашенци". На 18 октомври в 11 часа пред читалище "Св. Климент Охридски" ще се извърши ритуален гроздобер на Орфеевата лоза. Това съобщи Диана Атанасова - началник отдел "Култура и туризъм" в Община Стара Загора.

В рамките на фестивала Йордан Дъбов - единственият в България лицензиран кафе-инструктор, притежаващ правото да издава дипломи от името на международната организация за специално кафе, насочена към разширяване на Specialty Coffee културата по света, ще проведе майсторски клас и ще научи присъстващите как да приготвят най-хубавото кафе в домашни условия.

Августиада 2015

infoz autor Венета Асенова | www.infoz.bg

На подобна тема