Реформаторският блок иска незабавна екстрадиция на бежанци, за които има данни, че са опасни

Правителство в рамките на това Народно събрание без участието на първата политическа сила ГЕРБ, няма да бъде устойчиво решение. Що се отнася до Реформаторския блок, той няма да участва в служебно правителство.

Това заяви в Стара Загора вицепремиерът в оставка и лидер на Движение "България на гражданите" Меглена Кунева. Тя заяви, че не изключва президентът Росен Плевнелиев да връчи мандата за сформиране на правителство и на Реформаторския блок.

"Ние ще направим сериозни и професионални усилия да кажем, че от наша страна са извървени всички стъпки и действително не можем да предложим нищо повече, освен отиването на предсрочни парламентарни избори. Преди това, докато функционира Народното събрание, може да се свърши още доста работа, сред които е приемането на Закона за антикорупция" - каза Меглена Кунева.

Тя заяви още, че политиците са подценили темата за мажоритарните избори, включена като въпрос в националния референдум, което определи като недопустим политически инфантилизъм. "Ние бяхме предложили пропорционално гласуване без праг, което за нас е типична проява на мажоритарен вот. И след като мислим, че ние го разбираме - всички го разбират. Това, че не го обяснихме се оказа много грешен ход" - обяви вицепремиерът в оставка.

Меглена Кунева коментира и кризата в бежанския център в Харманли. "Тя, за щастие, е преодоляна с адекватната намеса от страна на МВР. И трябва да оценим по заслуги тяхната професионална реакция" - добави Меглена Кунева.

Реформаторският блок предлага пакет от мерки за предотвратяване на напрежение в центровете за настаняване на бежанци. "Трябва да се гласува решение на Народното събрание за незабавна ектрадиция на нарушителите на реда и на лицата, за които има данни, че са опасни в тези центрове" - добави вицепремиерът в оставка.

Реформаторският блок иска в парламента да бъдат изслушани представителите на МВР, ДАНС, Министерство на отбраната и Агенцията за бежанците, но в условията на диалог, а не размяна на реплики, водещи до нагнетяване на напрежението.

Kuneva Zelenogorski

Венета Асенова | www.infoz.bg

Можете да следите съдържанието на сайта чрез нашите социални канали:


Telegram каналКанала ни в Telegram

Х каналЕмисията в Х

facebook канал навини Стара ЗагораСтраницата ни във Facebook

viber Стара ЗагораКанала ни във Viber

 

На подобна тема