Решението за Истанбулската конвенция трябва да защити националния ни авторитет

Вотът на недоверие към правителството беше вял и закъснял, а дебатът в Народното събрание слезе на махленско ниво. Това заяви на пресконференция в Казанлък зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов.

В нея участваха още народният представител от ГЕРБ – Стара Загора Борис Кърчев и кметът Галина Стоянова.

„Основната тема за вота на недоверие – корупцията, не е причина, а следствие от разминаването между очакванията на гражданите и работата на институциите през последните 30 г. Невъзможността на левицата да идентифицира проблема с корупцията и откъде идва тя, е големият им проблем. Проблеми има и никой от управляващите и правителството не ги отрича. Трябва да се върнем назад и да потърсим генезиса на корупцията” – каза Емил Христов.

Според него, партия като БСП трябва да има визия и за работата на институциите, а с действията си социалистите показват обратното.
Зам.-председателят на парламента отправи критики към държавния глава и акцентира на Новогодишната му реч, в която каза, че през 2018 г. българската демокрация ще бъде на изпитание. „Какво очаква да се случи – военен преврат или нещо друго лошо? Ако има такива сведения, нека да ги каже публично, а не да прави намеци“ - каза Емил Христов.

Той заяви, че очаква от Румен Радев да се превърне в президент на бъдещето, но през първата години от своя мандат е избрал да бъде политик. „Държавният глава дойде с много висока подкрепа, но какво промени? Ако и през втората години не направи нищо с ясна визия, ще пропилее надеждите на хората. В Народното събрание сме готови на диалог с президентската институция, защото само по този начин се става политик от висока класа. Виждаме обаче, че нито Румен Радев, нито БСП предлагат решение на проблемите” – добави Емил Христов.

По отношение на Истанбулската конвенция, зам.-председателят на Народното събрание заяви, че каквото и решение да се вземе, то трябва да защити националния авторитет на България.

На 31 януари Общинският съвет на Казанлък ще разгледа бюджета за 2018 г. на второ четене. „Той е 50 млн. лева и е реалистичен. От групата съветници на БСП предлагат приходната част да бъде завишена с почти половин милион лева. Това е нереалистично и неизпълнимо. Това е кух бюджет, с който общинската администрация категорично не е съгласна” – заяви кметът Галина Стоянова. За да бъде изпълнена приходната част, съветниците от БСП предлагали да се повишат местните данъци и такси. Община Казанлък няма да допусне това, каза още кметът.

Галина Стоянова заяви, че Общината е добър стопанин на МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“. „Закупени са над 70 медицински апарата, въведени са мерки за енергийна ефективност, реновирани са операционните системи, подменен е транспортният парк – реамобили и линейки, задълженията са намалени с почти 2 млн. лева и в момента са малко над 1 млн. лева. Необходимо е обаче и държавата да подпомага тези здравни заведения, особено когато те обслужват и съседните общини“ – категорична е тя.

 

Емил Христов - заместник-председател на Народното събрание - за речта на президента на България Румен Радев

Емил Христов - заместник-председател на Народното събрание - за дебата около приемането на Истанбулската конвенция

Емил Христов - заместник-председател на Народното събрание - за диалога в Парламента с депутатите от БСП и Корнелия Нинова

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg