Теменужка Петкова: Няма опасност от недостиг на природен газ в България

Теменужка Петкова: Няма опасност от недостиг на природен газ в България

България има сключен договор за доставки на природен газ и хората трябва да бъдат спокойни, че няма опасност от дефицит. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти по повод на прогнози за 60% недостиг на синьото гориво в случай, че Русия спре доставките към Украйна от 1 януари.

„В края на миналата година включехме два много важни проекта, свързани със сигурността на доставките и с диверсификацията на маршрутите на доставка на природен газ. Няма никакъв проблем, свързан с доставките на природен газ” – каза Теменужка Петкова и добави, че са налице всички необходими запаси в газохранилището „Чирен” за обезпечаване на есенно-зимния сезон.

Тя съобщи още, че в края на месеца ще бъде обявен списъкът от компании, с които държавата би желала да води преговори за АЕЦ „Белене”. „След това ще отправим покана за подаване на обвързваща оферта. Ако постъпят такива, ще започне самият процес по водене на преговори. След това ще имаме яснота дали за това, което ние сме заложили като изисквания и това, което е оферирано, ще можем да постигнем съгласие” – уточни министърът на енергетиката.

Министър Петкова участва в церемония по предаване за експлоатация на два нови роторни багера в „Мини Марица-изток”, които ще оперират на територията на рудник „Трояново – север”. Те са на стойност 25,8 млн. евро. 50% се финансират от Международния фонд „Козлодуй”, а останалите са собствени средства на въгледобивното дружество. Малкият багер KWK 400 L е с тегло 476 тона, а големият KWK 2000 - около 2350 тона. Новото минно оборудване ще повиши производителността и ще намали енергоемкостта.

С цел защита на работата на комплекса „Марица изток”, който осигурява 45% от електроенергията на страната, министър Петкова заяви, че държавата работи по Механизма за капацитет, който ще позволи участие на пазара на всички базови мощности, които произвеждат електрическа енергия. Министър Петкова припомни позицията на правителството, че през следващите години България ще продължи да разчита на производството на електроенергия от въглища.

Няма никакъв проблем, свързан с доставките на природен газ – каза Теменужка Петкова

 

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg 

Светът

Първото вулканично изригване на Канарските острови от 50 години насам предизвика евакуацията на около 5000 души, включително около 500 туристи. Канарските острови са безопасни за посещение, а изригването на вулкана е „великолепно шоу“, каза часове след това испанският министър на туризма Рейес Марото

* * *
6 души бяха убити и 28 са ранени след стрелбата в университета в руския град Перм. Нападателят, който е студент, е задържан от полицията, след като оказал съпротива и бил ранен. Той е оставил предварително съобщение за нападението си в социалните мрежи

* * *
На парламентарните избори в Руската федерация листата на партия "Единна Русия" – партията, която подкрепя президента на Русия Владимир Путин, е събрала 49,8%. Това показват данните след преброяване на 100% от протоколите. Партията на Кремъл ще получи около 112 депутатски мандата според гласуването за листата ѝ. Освен това тя печели в 198 едномандатни окръга. Така "Единна Русия" получава конституционно мнозинство в долната камара на Думата (над 300 места). На второ място е Комунистическата партия на Руската федерация с 18,9%

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker

Най-четеното от последните дни